Жозе Барозу: Турция не е готова да стане част от Европейския съюз

1228
Жозе Барозу: Турция не е готова да стане част от Европейския съюз

"Горд съм, че България е част от Европейския съюз". Това заяви експредседателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на публична лекция в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Пред препълнената зала Барозу говори за дигиталните граждани на Европа и света.

На няколко пъти обаче Барозу подчерта, че Турция не е готова да стане част от Европейския съюз.

"В тази ситуация тя не може да стане член", изтъкна той. Барозу изрази притеснение за някои тенденции, свързани с пренебрежението на върховенството на закона в Турция.

По въпроса с Великобритания  и евентуалния Brexit Барозу е убеден, че няма да е добре за Европа, ако Кралството напусне съюза. Очевидно е, че ако Великобритания напусне съюза, това може да доведе до проблем. Великобритания ще бъде много силна в Европа.

По думите му едно от най-големите преобразувания в света идва от дигиталната икономика. Да сравним Европа и Щатите. Техният вътрешен пазар е държавата, техните щати. А Комисията се стреми да направи единен дигитален пазар и в ЕК имаме стратегия за това: добър достъп до дигитални услуги. Дигиталната икономика е тенденция във всички сектори и носи ползи за всички, изтъкна Барозу.

Той подчерта, че 450 млрд. евро могат да бъдат реализирани за европейската икономика в контекста на дигиталния пазар. Един важен елемент е да развиваме икономиките, базирани на сътрудничеството. Става дума за споделяне и дигитални услуги, подчерта Барозу. По данни от ЕК приходите от такива доставчици е 28 млрд. евро заминалата година.

Барозу: Унгария може да върне смъртното наказание, но само ако напусне ЕС

Унгария може да върне смъртното наказание, но само ако напусне ЕС, заяви бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу в отговор на приз...

Друг момент, който е много важен, е дигитализацията на някои индустрии, смята той. "Ако изгубим битката за дигитализацията, икономиката на Европа е поставена в риск", обърна внимание Барозу.

По думите му малките и средните предприятия използват малко дигиталните технологии в своите дейности. Ето защо ЕК излиза с предложения и стратегия как тези предприятия да използват дигиталните технологии. Силата на Германия например е в малките и средните предприятия, които съумяват да внедрят дигитални технологии в производството си, убеден е Барозу.

5 млрд. евро са заделени от ЕК за дигитални партньорства, а 25 млрд. ще дойдат от частните инвеститори. България може да черпи ползи по тази линия, смята експредседателят на ЕК.

Той отдели внимание и на текущите проблеми, пред които в поставен Старият континент.

Аз мисля, че Европа е уязвима, но и изключително устойчива. Ние успяхме да избегнем разпадането на Гърция. Решенията се взимат много трудно, фрагментирано, трудно се постига съгласие сред 28-те, подчерта Барозу.

Барозу: Европа да продължи сътрудничеството с Русия

Европейският съюз трябва да продължи сътрудничеството с Русия въпреки разногласията по повод украинската криза, заяви в интервю за герм...

Онези, които предвиждаха край на Гърция, им показахме, че има друг изход. Днес е много удобно да си евроскептик и да говориш за кризата, но е по-трудно да се ангажираш с успяването на съюза на всички нива, посочи Жозе Барозу.

Ако някой от условните участници не се ангажира със своята корпорация, положението се влошава. Ето вижте Великобритания. Сега се прави опит да се докаже на британците, че Европа не е проблем, а е част от решението, изтъкна експредседателят на ЕК. По думите му, за да успее един политически проект, той трябва да бъде подкрепен.

Мирът не е нещо универсално в Европейския съюз, но политическите ползи за Европа трябва да бъдат запазени. Не бива да гледаме на чужденеца като на враг, коментира още Барозу във връзка с бежанската криза.

Той отговори на депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев по въпроса за икономиките на споделянето. Според Барозу  ще ставаме свидетели на все по-развиващи се икономики, базирани на споделянето, но ни трябва платформа, която да е надеждна.

Срещата продължи с въпроси на студенти и коментиране на актуални политически събития в Европа и света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа