Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

7448
Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа
Снимка: Getty Images

Бившият командир на НАТО в Европа (2009-2013 г.) адмирал Джеймс Ставридис предложи страните от Алианса да "неутрализират" Калининград в случай на конфликт с Русия. Става въпрос за руския ексклав, намиращ се между Полша, Литва и Балтийско море, където диктаторът Владимир Путин има разположени оръжия.

"Езерото на НАТО": Путин все пак има излаз

В своя статия за Bloomberg бившият командващ силите на Алианса в Европа припомня, че с присъединяването на Швеция и Финландия към военния съюз, някои анализатори нарекоха Балтийско море „езеро на НАТО“. Един поглед към картата показва, че това до голяма степен (но не напълно) е вярно - по крайбрежието има няколко късчета руска територия. Останалата част от крайбрежната ивица е в ръцете на НАТО: Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Дания.

Още: Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Русия контролира част от крайбрежието между Литва и Полша заради Калининград. А Путин продължава да контролира далечния източен ъгъл на Балтийско море в подстъпите към Санкт Петербург - по ирония на съдбата, някога смятан за „прозорец към Западния свят“ от царете, като се започне от Петър Велики. Днес, в случай на конфликт между Москва и НАТО, всеки руски военен кораб там би бил бързо и лесно блокиран или унищожен, смята Ставридис, който е и заместник-председател по глобалните въпроси в Carlyle Group.

Снимка: Джеймс Ставридис, Getty Images

Какви учения са нужни на НАТО?

Той задава и отговаря на въпроса как Алиансът трябва да се възползва по най-добрия начин от новото си "езеро" и какви учения и тренировки трябва да провеждат военноморските сили на държавите членки, за да се осигури безпроблемна съвместна работа.

"Когато бях военен командир на Алианса, с удоволствие участвах всяка есен в Балтийските операции - или BALTOPS. Това първостепенно учение на НАТО се провежда от 1972 г. насам, като следващото му издание ще се състои след няколко седмици. В края на 70-те години на миналия век, в разгара на Студената война, като младши офицер също участвах няколко пъти в BALTOPS. Тогава ситуацията в балтийския флот беше доста балансирана между САЩ и НАТО, от една страна, и СССР и Варшавския договор, от друга. Швеция и Финландия бяха строго неутрални. Спомням си, че стоях на вахта на мостика и трябваше да внимавам за съветски военни кораби, които се впускаха и излизаха от нашите формации, проследяваха ни, за да събират разузнавателна информация, често на опасно близко разстояние, и като цяло тормозеха корабите ни", спомня си Джеймс Ставридис в материала си за Bloomberg.

Още: НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Нещата обаче са се променили. Миналогодишното учение "Операции в Балтийско море" включваше 20 държави, като Финландия участваше за първи път като пълноправен член на НАТО, а Швеция - като кандидат. Тогава Стокхолм още не беше част от Алианса, блокиран от Турция и Унгария. В учението участваха близо 50 кораба, 45 самолета и 6000 души морски персонал.

Събитието включваше сложна мрежа от учения за противовъздушна отбрана, която свързваше цялата мрежа за сухопътна отбрана на НАТО, както и множество кораби с управляеми ракети в морето. Това много приличаше на коалицията, съставена от САЩ преди няколко седмици, която помогна за свалянето на 250 пристигащи дрона, балистични и крилати ракети, изстреляни от Иран към Израел.

Централно място в учението заемаше тестването на нови технологии. Шести американски флот, който покрива всички европейски води, се съсредоточи върху съвместното използване на модерни системи за чистене на мини, подводни и въздушни дронове, безпилотни надводни кораби - като тези, използвани ефективно от украинците срещу Руския черноморски флот.

"BALTOPS успешно демонстрира как НАТО може да използва силите си в Балтийско море в целия спектър на военноморската дейност и изпрати на Русия зловещ сигнал за способностите на Алианса", смята бившият командир.

Още: Провалил се в Украйна и руган от Кадиров генерал ще води Русия срещу НАТО

Разгръщане на въздушна мощ над морето

По думите на Ставридис - вторият елемент от контрола на балтийските военноморски сили ще бъде разгръщането на морска въздушна мощ - "самолети на нашите самолетоносачи" - за задържане на руския въздушен и морски потенциал. Вероятно като репетиция за операциите в Балтийско море, през последните две седмици в Средиземно море в рамките на операция Neptune Strike беше демонстрирано подобно ниво на морска мощ на НАТО - пет ударни групи самолетоносачи и десетки кораби от 11 държави.

Пенсионираният адмирал Джеймс Фого, бивш командир на всички военноморски сили на САЩ в Европа, беше старши наблюдател и наставник на учението. "Той ми каза, че е било особено важно за първи път да се види френска ударна група, водена от мощния ядрен самолетоносач "Шарл дьо Гол", под пълното командване на НАТО", пише Ставридис.

Още: НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Снимка: Сувалски коридор, Getty Images

Кибервойна

Русия ще се противопостави на всички учения на НАТО в Балтика, въпреки че съотношението на силите в морето сега е силно натежало не в нейна посока. "През следващия месец те могат да преминат към кибернетична и електронна война в кратки срокове. Това е подобно на нещо, за което се твърди, че са се опитвали през последните няколко седмици, като мишена са били търговски самолети", добавя бившият командир на НАТО в Европа.

Припомняме, че финландската авиокомпания Finnair беше принудена да преустанови нормалните си ежедневни полети до Естония след няколко случая на заглушаване на GPS. Много такива примери се натрупаха напоследък, като западните страни обвиняват Русия за случващото се.

НАТО може да се противопостави на агресията на Русия, като упражнява както нападателна, така и отбранителна електронна война в ученията BALTOPS, смята Ставридис.

Още: Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

При руска инвазия - блокада на Калининград и Сувалския коридор

"И накрая, очаквайте НАТО да използва своето Балтийско "езеро", за да окаже натиск върху малкия Калининград, който действа като географски клин между балтийските държави от НАТО - Естония, Латвия и Литва - и останалата част от Алианса", пише той.

По-голямата част от руския флот в Балтийско море е базиран в пристанището Балтийск, което е в Калининградска област. В Калининград издирваният от съда в Хага диктатор Путин има значителни военновъздушни и ракетни сили. Възможно е да има и тактически ядрени оръжия

"В случай на война Калининград ще трябва да бъде неутрализиран, така че руските сухопътни сили - вероятно действащи чрез васалната на Москва държава Беларус - да не могат да поемат контрола над критичния Сувалски коридор, който минава по границата между Литва и Полша", пише Ставридис.

Сувалският коридор е слабо населен район около границата между Литва и Полша и е разположен на най-краткия път между Беларус и Калининградска област от полската страна на границата.

Още: Полша предложи "тежка бригада" от войски на ЕС за бърза реакция

"На някои тази заплаха може да се стори пресилена - какви са шансовете Путин да предизвика голяма криза в морето или да нахлуе в някоя от балтийските държави? Е, преди три години идеята, че той ще предприеме нападение срещу Украйна, също изглеждаше малко вероятна. Не се опитвайте да надхитрите човека в Кремъл. Тези малки държави със сигурност го приемат сериозно. Бившият началник на естонското военно разузнаване предупреди, че Русия ще бъде готова да нападне до четири години. Военни игри предвиждат, че руските войски могат да превземат столиците на Естония или Латвия за по-малко от три дни.

За щастие, присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса - наречете го "глупостта на Путин" - дава на НАТО повече възможности от всякога в Балтийско море. Въпреки че Русия разполага с определени възможности, една непрекъсната програма за обучение, тренировки и иновации ще гарантира, че НАТО ще има пълен контрол над новото си "езеро"", завършва анализа си Джеймс Ставридис.

Още: Литва: При руска агресия НАТО първо ще неутрализира Калининград

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа