Какво ще стане в Каталуния - никой още не знае (ВИДЕО)

11334
Какво ще стане в Каталуния - никой още не знае (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво ще се случи след по-малко от 11 часа и ще има ли референдум за независимост в Каталуния? Категоричен отговор на този въпрос все още няма.

Всички очи са вперени в испанската автономна област, като испанските централни власти правят всичко възможно да няма плебисцит. Според Енрик Мильо, който е най-високопоставеният чиновник в Каталуния, назначен от централното правителство в Мадрид, агенти от испанската жандармерия са запечатали Каталунския регионален център по комуникациите. Със запечатването се отнема възможността да има електронна комуникация с 2315 предвидени за гласуване секции, т.е. няма възможност по електронен път да излизат данни за резултати, както и да се гласува онлайн. По думите на Мильо, така не може да бъде проведен референдум, който да е юридически гарантиран и да е обвързващ, както е обещало регионалното правителство на Каталуния.

Проф. Михаил Константинов: Сблъсъци в Каталония на референдума може да означават край на ЕС

Сблъсъци в Каталония по време на утрешния референдум за обявяване на независимост на автономния регион биха могли да означават край на ...

В официално изявление испанското правителство обяви, че от 2315 секции вече са затворени над 1300 т.е. там със сигурност няма да може да се гласува. 163 училища, в които е предвидено да има секции, обаче са окупирани от ученици и родители, като през цялата събота (30 септември) там имаше събития – празненства, спортни активности, благотворителни дейности, т.е. нищо, заради което властите да могат да се намесят. Родителите и децата им започнаха да се събират в учебните заведения още от петък (29 септември), като се канят да прекарат и тази нощ, за да могат да гласуват утре. Има обаче изрична заповед към испанските сили за сигурност да разчистят всички секции, в които има опити за гласуване, като не се уточнява как точно ще стане това, макар разпорежданията са да не се използва сила. Това трябва да стане до 7:00 часа сутринта българско време, а стартът на гласуването е обявен за 10:00 часа сутринта българско време.

По информация на The Washington Post край бреговете на Каталуния са разположени военни кораби с испански армейски части, които да се намесят в случай на нужда. Няма обаче информация за какви сили става въпрос.

До 300 000 евро пък ще е глобата за доброволци, които помагат за организацията на работа на секциите за референдума, информира Reuters. Въпреки това се очаква десетки хиляди хора да опитат да гласуват.

Премиерът на Каталуния изрази разочарование от ЕС

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че е "много разочарован" от Европейския съюз, който тайно подкрепя испанското правителство ...

Интересен анализ беше пуснат от мадридския вестник El Pais относно финансовото състояние на Каталуния. Един от основните аргументи за независимост на провинцията е, че тя допринася твърде много с данъци за испанския държавен бюджет, но получава твърде малко в отплата. Според графика на испанското финансово министерство всъщност дефицитът в Каталуния е по-малък от този в Мадрид и Андалусия. Каталуния е на минус в съотношението данъци:инвестиции с 207 евро на глава от населението. За сравнение Мадрид е на минус с 247 евро, а Андалусия - с 358 евро. Най-зле е Валенсия - 702 евро на човек. Най-облагодетелстван е анклавът Сеута - 2752 евро на плюс на глава от населението, след това е Баския регион с 2194 евро плюс.

В Испания действа прогресивна данъчна система т.е. по-богатите провинции дават повече в централния бюджет и получават по-малко под формата на обратни инвестиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа