Камерън: Шистовият газ е ключът към намаляване на зависимостта от Русия

12730
Камерън: Шистовият газ е ключът към намаляване на зависимостта от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания трябва да активизира добива и проучването за шистов газ, за да намали зависимостта си от руския газ, каза британският премиер. Дейвид Камерън, който се срещна със световните лидери, за да обсъди кризата в Украйна, каза, че анексирането на Крим е зов за пробуждане за Европа относно нейната зависимост от руската енергия, пише Daily Mail.

Москва доставя една трета от газа в Европа, като по-голямата част от доставките се осъществяват чрез газопровод, преминаващ през територията на Украйна. По думите на Камерън, някои държави в ЕС са почти на 100% зависими от руския газ.

Протестите срещу шистовия газ в Румъния се възобновиха

Близо 300 души се събраха на протест срещу добива на шистов газ в село Пунгещи в Североизточна Румъния, където американският гигант C...

Той каза, че добивът в газовите находища на Острова трябва да започне до края на годината, за да се помогне за достигането на енергийна независимост.

Неговият призив бе изненадващ за експертите, които казаха, че фракингът с търговски цели ще може да започне едва в края на десетилетието.

Великобритания внася по-малко от 1% от газа си от Русия. Но „Газпром” твърди, че индиректните доставки възлизат на 15%, тъй като в пикови моменти Кралството купува от други европейски държави, като Германия, газ, произхождащ от Русия.

В понеделник лидерите на Г-7 се съгласиха, че министрите трябва да изработят стратегия за понижаване на зависимостта от руския петрол и газ.

ЕК призова за еднакви правила за шистовия газ

Европейската комисия поиска страните членки на ЕС да приемат общи екологични и здравни правила в случай, че използват противоречивия...

Във вторник Камерън посочи, че залежите от шистов газ в Югоизточна Европа, Полша и Англия, който може да се извлече чрез известния като фракинг процес, може да се използват като начин за засилване на енергийната сигурност в целия регион.

През 2009 г., когато Русия отряза газа за Украйна, цените във Великобритания скочиха със 17%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа