Кандидатурата на Бокова води в залаганията в Австралия и Великобритания

1035
Кандидатурата на Бокова води в залаганията в Австралия и Великобритания
Снимка: Европейска комисия

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН води в залаганията във Великобритания и Австралия.

Бокова се конкурира основно с Хелън Кларк, бившия министър- председател на Нова Зенландия и настоящ ръководител на Програмата на ООН за развитие (UNDP). Те са и единствените двама кандидати, които са повишили резултатите си след изслушванията в ООН.

Плевнелиев: Кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН изисква национално отговорно усилие

Президентът Росен Плевнелиев разговаря в централата на ООН в Ню Йорк с Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат на Българи...

В челната петица са бившия премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившия президент на Словения Данило Тюрк, който е бил и първия посланик на държавата си в ООН от 1992 до 2000 г., пише БГНЕС.

Има и кандидати за генерален секретар, за които изобщо няма залагания. Политическите залози са много популярни във Великобритания, Австралия и САЩ.

Междувременно BBC излъчи репортаж за 12-годишната Кати Бъсби от Чешър, чийто въпрос беше зададен в изслушването за ООН. Въпросът й беше избран от над 700 питания на граждани, изпратени в ООН. „Дори и ако не бъдете избрана, какво ще направите, за да стане нашия свят по-сигурен, по-щастлив и по-здрав ?“ беше попитана българската кандидатка за поста Ирина Бокова.

„Разбира се, ако не бъда избрана, това няма да разколебае моята вяра в необходимостта от многостранна дипломация и важната работа, която извършва ООН. Трябва да кажа, че аз съм щастлив човек, защото ръководя организация с мандат да прави добри и красиви неща. ЮНЕСКО е меката сила на Обединените нации, която насъ рчава възможностите за образование на всички хора, на всяко момче и момиче, работи за развитието на науката, биоразнообразието, защитата на околната среда и на културното наследство, опазването на общото наследство на хуманността в този свят на невероятно културно многообразие. Моята работа досега ми дава сила да продължавам да правя същото, защото смятам, че съвременния свят има нужда повече от всякога точно от тези идеи и действия“, каза в отговора си Бокова.

TV 5 Monde: Бокова е фаворит в надпреварата за ООН

Популярното френско седмично дискусионно предаване Kiosque на TV 5 Monde споменава Ирина Бокова за фаворит в надпреварата за ООН. В по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа