Каталунците тръгнаха да гласуват (ВИДЕО)

6368
Каталунците тръгнаха да гласуват (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Нощта в Каталуния премина сравнително спокойно, но няколко часа преди официалния старт на вота на референдума за независимост на испанската автономна провинция хиляди хора започнаха да се стичат пред секциите за гласуване.

По плана на каталунското регионално правителство гласуването трябва да започне в 10:00 часа българско време, но испанската полиция и испанските сили за сигурност имат задача да не допуснат осъществяване на вот, като разпорежданията са да не се използва сила. Вчера (30 септември) беше съобщено, че над 1300 от общо 2315 секции са затворени. В поне 163 училища обаче родители и ученици прекараха две денонощия, за да не позволят на испанските власти да ги затворят и да могат да гласуват.

Пред една от секциите дори беше докаран трактор, за да бъде използван като барикада и да не бъде позволено на полицията да я затвори. Малко по-късно в Twitter се появиха и снимки как Каталунската браншова строителна камара и Каталунския фермерски съюз помагат за издигане на барикади пред някои секции - със специални блокове и трактори.

Какво ще стане в Каталуния - никой още не знае (ВИДЕО)

Какво ще се случи след по-малко от 11 часа и ще има ли референдум за независимост в Каталуния? Категоричен отговор на този въпрос все о...

Прави впечатление, че призивите в подкрепа на каталунския плебисцит и благодарностите в микроблогинг мрежата Twitter са основно насочени към създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Освен това определяните като инструменти за дезинформация на Кремъл – вккючително от френския президент Еманюел Макрон, руски медии Russia Today и "Спутник" са основен източник на информация за референдума. Припомняме, че испанските власти неутрализираха стотици сайтове с разширение .cat, които даваха информация за плебисцита. Само между 11 и 27 септември "Спутник" е публикувал 220 материала за референдума, сочи анализ на Digital Forensic Research Lab (DFRL) на Атлантическия съвет, като според анализа повече са "фалшиви новини". Посочва се, че един от най-популярните туитове на Асандж за Каталуния е бил разпространен масово в Twitter от "автоматични профили" т.е. ботове. Съгласно анализа на DFRL в много от постовете си за Каталуния създателят на WikiLeaks преднамерено е използвал различни определения за централната власт в Испания, с които да нажежи обстановката - например "бананова република", препратки към площад "Тянанмън".

Бившият агент на АНС Едуард Сноудън също се включи по темата и заяви, че референдумът в Каталуния е борба за демокрация и защита на човешки права.

Всъщност и досега не е ясно колко хора трябва да гласуват, за да е валиден референдумът. Въпросът с избирателните списъци също е абсолютно "Тъмна Индия" - кой има право да гласува. Стигна се дотам, че в официалния Twitter профил на Съвета на Каталуния пуснаха съобщение, че всеки може да гласува в която и да е секция.

Проф. Михаил Константинов: Сблъсъци в Каталония на референдума може да означават край на ЕС

Сблъсъци в Каталония по време на утрешния референдум за обявяване на независимост на автономния регион биха могли да означават край на ...

Припомняме, че снощи в Каталуния имаше многохиляден митинг срещу референдума. Такъв имаше и в Мадрид - с лозунги "Каталуния е част от Испания".

Снимка: Getty Images/Guliver

Russia Today пък публикува информация, че във френската област Бретония е имало шествие в подкрепа на референдума в Каталуния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа