Като председател на ЕС Малта възнамерява да подкрепи забрана на определени пестициди

2110
Като председател на ЕС Малта възнамерява да подкрепи забрана на определени пестициди
Снимка: Getty Images/Guliver

Представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), която е частот международната кампания Let it bees за забрана на неоникотиноидните пестициди, завършиха успешно посещението си в Малта със срещи с министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени Хосе Херера и министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес. Срещите бяха осъществени със съдействието на българския евродепутат Момчил Неков.

„Министрите изразиха своята съпричастност към опазването на пчелите и ни увериха, че Малта няма интерес към производството на вредни пестициди, унищожаващи богатото биоразнообразие на островната държава“, сподели след срещите Албена Симеонова, председател на ФОСЗ и Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и член на Изпълнителното Бюро на Европейската федерация на биоземеделските движения (IFOAMEU). Любопитна информация е, че името на Малта произлиза от латинската дума “melita”, която значи „даваща мед“, а пчеларството е традиционен поминък на острова от хилядолетия.

Учени откриха коя е най-замърсената с пестициди храна

Според данни на служители на Световната здравна организация (СЗО) ягодата е най-замърсеният със пестициди продукт в света, предаде БГНЕ...

„Мораториумът върху използването на неоникотиноиди в ЕС бе приет през 2013 г. и все още е в сила. Пет държави, сред които е и България, поискаха за тях да не важи тази забрана чрез приемане на така наречената дерогация, което означава ограничено и контролирано ползване на забранените пестициди. България обаче се провали в прилагането и контрола, затова за нас темата ще продължи да бъде актуална и ще се застъпваме за окончателната забрана на използването на вредните за околната среда химикали на европейско ниво“, допълни Борислав Сандов, координатор на кампанията Let it bees.

Високата смъртност при пчелите през последното десетилетие провокира редица правителствени и неправителствени организации да анализират причините и да търсят решение на този проблем. Пчелите са отговорни за екосистемната услуга опрашване, чрез която се поддържа биоразнообразието и плодородието, и чрез която ние получаваме 70% от храната на трапезата си. Множество научни изследвания доказват притесненията на пчелари и природозащитници, че именно неоникотиноидните пестициди са основната причина за изчезването на пчелите и препоръчват използването на алтернативни методи и средства за растителна защита.

Предстоят финални обсъждания в Брюксел през май, на които се очаква Европейската комисия да поиска окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди в съотстветствие с докладите на Европейската агенция за безопасност на храните. Това решение следва да бъде потвърдено от Европейския съвет, който в момента се председателства от Малта.

ООН: Пестицидите не са необходими за изхранването на световното население

Идеята, че пестицидите са необходими за изхранването на бързо растящото население, е „неточна и подвеждаща“, се отбелязва в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа