Кои са фаворитите за наследник на Борис Джонсън?

3230
Кои са фаворитите за наследник на Борис Джонсън?
Снимка: Getty Images

Оставката на Борис Джонсън като лидер на торите (скоро и като премиер на Великобритания) предизвика бързо спекулации за това кой би могъл да заеме поста на „Даунинг стрийт“. Няколко министри се оттеглиха от кабинета му заради редица скандали, а общо над 60 души от консерваторите напуснаха правителствени постове при Джонсън, след което той бе принуден да подаде оставката си в четвъртък.

Две имена са най-големите фаворити за наследник на Борис Джонсън в Консервативната партия и на премиерския пост. Това са министърът на отбраната Бен Уолъс и доскорошният финансов министър (канцлер), който напусна кабинета – Риши Сунак, пише „Гардиън“.

Борис Джонсън подава оставка. С кои скандали ще го запомним?

Британският министър-председател Борис Джосън се е съгласил да се оттегли, става ясно от публикация на БиБиСи. Днес той подава оставка ...

Тъй като огромен брой кандидати обмислят дали да се впуснат в надпреварата, сред настоящите и бившите министри от кабинета, за които се знае, че набират подкрепа, са главният прокурор на Англия и Уелс - Суела Брейвърман, председателят на парламентарната здравна комисия Джереми Хънт, напусналият преди дни здравен министър Саджид Джавид, министърът на търговията Пени Мордонт, външният министър Лиз Тръс и Надим Захави – бивш министър на образованието, който след това замени Риши Сунак.

Министърът на транспорта Грант Шапс също обмисля да се кандидатира. Но министърът на жилищното строителство и местното самоуправление Майкъл Гоув и вицепремиерът Доминик Рааб няма да се включат в надпреварата. Същото важи и за видния депутат Тобаяс Елууд, и за бившия здравен министър Мат Ханкок.

Проучване на социологическата агенция JL Partners показва, че Риши Сунак води сред основните кандидати и е единственият, който леко изпреварва лейбъриста Киър Стармър, когато говорим за премиер на Обединеното кралство. Той води с един пункт пред Стармър на въпроса кой би бил най-добрият министър-председател и изпреварва всички свои основни съперници относно това кой трябва да бъде лидер на торите. Джавид заема второ място. Проучването сред 2000 души е проведено в сряда и четвъртък.

Един от най-лоялните на Джонсън членове на кабинета – министърът на ефективното управление Джейкъб Рийс-Мог, открито критикува Риши Сунак пред Channel 4 News, като заяви, че „не е успешен канцлер“ и „не обръща внимание на проблема с инфлацията“. За Борис Джонсън той каза, че е бил „изключително добър лидер“.

Председателят на Държавната дума за оставката на Джонсън: Клоунът си отива

Клоунът си тръгва. Така коментира оставката днес на британския премиер Борис Джонсън председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав...

BBC пише, че Том Тугендхат засега е последният депутат от Консервативната партия, който се включва в битката за наследник на Джонсън. Той е председател на Външната комисия в парламента. В статия за Daily Telegraph този петък Тугендхат обяви официално кандидатурата си и обеща по-ниски данъци и „нови идеи за енергетиката“. „И преди съм служил – в армията, а сега – в парламента. Сега се надявам да се притека на помощ отново – като премиер“, заяви бившият войник, който от дълго време насам е виден критик на Борис Джонсън.

Интерес да се впусне в надпреварата е демонстрирал и бившият министър, отговорен за „Брекзит“ - Стийв Бейкър. Той обмисля „сериозно“ да се кандидатира, след като е бил помолен от хората, съобщава BBC.

Наследникът на Джонсън трябва да бъде намерен до есента. Графикът за избор на лидер на торите трябва да бъде потвърден следващата седмица, а нов премиер се очаква да има през септември.

За да бъде избран за лидер на Консервативната партия, всеки кандидат трябва първоначално да получи подкрепата на поне 8 депутати. След това депутатите на торите гласуват и всеки с по-малко от 18 гласа бива елиминиран. Вторият рунд представлява нов вот по същата процедура, като за продължаване напред са нужни най-малко 36 гласа. Ако всички останали в битката кандидати преминат тази граница, този с най-малко гласове отпада. Следва вот измежду всички представители на консерваторите и победителят става лидер и – съответно – премиер.

Песков за оставката на Борис Джонсън: Той не ни харесва особено, ние също не го харесваме

Британският премиер Борис Джонсън, който според излезли в медиите съобщения се очаква днес да подаде оставка, не харесва много Русия, н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com