Трусовете, усетени в Италия, са над 100

2284
Трусовете, усетени в Италия, са над 100
Снимка: Getty Images/Guliver

Силното земетресение с магнитуд 6.0, ударило в сряда 03:36 местно време Централна Италия, е от източник само на 4 км под земната повърхност. Този факт го превръща в унищожително природно бедствие поради две обстоятелства – излъчената енергия и изобилието от вторични трусове.

Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт.

След първия мощен удар са регистрирани над 180 афтершока с магнитуд над 2 и епицентри главно близо до: Аматриче и Акумоли в провинция Риети на регион Лацио; Аркуата дел Тронто в провинция Асколи Пичено, регион Марке; Норча в провинция Перуджа, регион Умбрия.

Няма опасност от земетресение на Балканите след труса в Италия

Няма опасност от разместване на земните пластове, които да доведат до земетресения на Балканския полуостров и у нас. Това обясни пред Д...

Облакът от епицентри на станалите земетресения се простира на около 25 км между Норча на север и Аматриче на юг. Ориентацията му е север-северозапад – юг-югоизток, което съвпада с направлението на Апенинския масив, а размерът му съответства на дължина на огнище на земетресение с магнитуд 6.0.

Най-силните земетресения от серията – основния и станалите около час по-късно два труса с магнитуди 5.1 и 5.4 – са усетени в цяла Централна Италия, както и в Емилия Романя, Северна Италия и Кампания, Южна Италия.

Шест земетресения с магнитуд 4.0-4.7 и други над 40 труса са усетени масово в епицентралната област, оформила се от основното сеизмично събитие.

Сътресенията от тези трусове, повечето от които от огнище само на няколко километра дълбочина, неминуемо са нанесли неизличими щети в постройки, пострадали при земетресението с магнитуд 6 и максимална интензивност над VII степен по 12-степенната скала.

38 са вече жертвите на труса в Италия

Най-малко 38 души са загинали в резултат на разрушителното земетресение рано сутринта в централна Италия, съобщи представителката на сл...

Количеството трусове, усетени в продължение само на половин денонощие, е повече от 100. Целият този земетръсен рояк опустоши историческото селище Аматриче, засегна силно Акумоли и Пескара дел Тронто, а също и провинциите Перуджа, Асколи Пичено, L'Aquila и Терамо.

Голяма загуба за пострадалата страна са и дадените човешки жертви – в силно засегнатите райони спасителните операции продължават.

„Има все още толкова много затрупани хора”, твърди шефът на гражданската защита на Италия.

Според Националния сеизмологичен център на Италия, в близост до района на днешната активност са ставали силни земетресения и в миналото. Известни са земетресения през 1639, 1646 и 1703 година; тяхната сила е оценена като съответстваща на магнитуди 6.2, 5.9 и 6.9. В южния край на областта, оформена от епицентрите на вторичните трусове от последното денонощие, на 6 април 2009 година от земетресение с магнитуд 6.3 беше сринат град Акуила. Повече от 300 души бяха убити и 1000 ранени, съобщи "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа