Комисия в ЕП ще разследва транспорта на живи животни в Европа

1825
Комисия в ЕП ще разследва транспорта на живи животни в Европа
Снимка: БГНЕС

Eвропейският парламент гласува за създаването на анкетна комисия за транспорта на селскостопански животни и я подкрепи с огромно мнозинство от гласувалите. 605 от 689 гласували евродепутати се обявиха за разследване на предполагаеми нарушения и лошо управление при прилагането на правото на Съюза от държавите членки на ЕС и от страна на ЕК на Регламент (ЕО) № 1/2005 на Съвета от 22 декември 2004 година относно защитата на животните по време на транспортиране и свързаните с това операции (Регламент за транспорта).

Новината съобщават от "Четири лапи" - член на асоциацията „Еврогрупа за животните“, които  приветстват решението на Европейския парламент, тъй като хуманното отношение към животните остава в сферата на добрите пожелания, защото не е описано в изискванията към превозвачите. Сред стъпките за по-добра защита на животните на европейско ниво е наскоро приетата стратегия „От фермата до трапезата“, която ясно показва, че ЕС има намерението да преразгледа законодателството си в тази посока, включително в частта за транспорта на живи животни.

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген, Съветът е на ход

С резолюция Европейският парламент призова в най-кратки срокове България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Документът, който беше гла...

От "Четири лапи" дават няколко примера.

България като една от основните страни на транзит и последна европейска спирка за почивка на животните, транспортирани към Турция, е важна страна изпълнител на Регламента. За съжаление, страната ни все още е цитирана като лош пример заради струпването на камиони с животни на българо-турската граница по време на летните горещини през 2017 г. и излагането на животните на силен топлинен стрес в камионите. В резултат на тези случаи бяха приети мерки, сред които увеличаване на пространството за животните, актуализиране на плановете за действие при извънредни ситуации и избягване на пътуване през горещите часове от деня - практики, за резултатите от които обаче към момента все още липсва прозрачност. Прозрачност липсва и за броя на пратките с животни, минаващи през страната, както и за това дали животните биват разтоварвани за задължителната почивка преди да продължи превозът към финалната дестинация.

Друг шокиращ случай, на който станахме свидетели през 2019 г., беше потъването на кораба Queen Hind в румънски води, близо до Констанца, с 14,000 овце на борда. След продължителна спасителна операция, само 254 от тях бяха спасени от международния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ и румънската организация „Арка“. От тях оцеляха едва 180 животни.

Системните проблеми, свързани с контрола върху пратките с животни от Европейския съюз по вода и суша включват годността за пътуване на животните, температурите, при които са транспортирани, както и наличието на вода, храна, постеля, работеща вентилационна система и достатъчно пространство в превозните средства. Много от тези проблеми са идентифицирани и като нарушения, открити при проверките на контролните органи в България, посочват от Сдружението.

Евродепутати отхвърлят Плана за възстановяване, ако няма нови приходи

Европейският парламент(ЕП) ще даде съгласието си за нов дългосрочен бюджет на ЕС, само ако собствените ресурси бъдат увеличени, за да м...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа