Копие на разрушен в Палмира храм ще бъде издигнато в Лондон

5124
Копие на разрушен в Палмира храм ще бъде издигнато в Лондон

Копие на една от арките на храма на Бел от сирийския град Палмира ще бъде построена на Трафалгарския площад в Лондон, предаде в. Times.

Постройката, която е един от най-значителните архитектурни паметници на античния град, беше почти изцяло разрушена от джихадистката групировка "Ислямска държава".

Русия е ударила укрепление на ИД на 30 км от Палмира

Руски бомбардировач Су-24 е ударил близо до Тадмор, укрепен район на екстремистите от „Ислямска държава”, намиращ се на 30 ...

Една от арките се е запазила и ще бъде пресъздадена с помощта на най-големия 3D принтер в света. 15-метровата арка на храма на Бел е сериозно повредена от взривовете, но все още стои.

Точното ѝ копие се пресъздава в Шанхай. Частите от конструкцията след това ще бъдат откарани в Италия за довършителни работи, преди арката да се появи в сърцето на британската столица.

Пресъздаването на архитектурния паметник ще се превърне в символ на съпротивата на опитите да бъде заличена историята на Близкия изток преди възникването на исляма.

Джихадистите от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) завзеха през май тази година Палмира - един от най-богатите градове през Късната античност в оазис на Сирийската пустиня. Те разрушиха храмове и исторически паметници в града, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа