Коронавирус: Болните в цял свят са над 119 000, Италия иска помощ от Китай

8735
Коронавирус: Болните в цял свят са над 119 000, Италия иска помощ от Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 6000 нови потвърдено болни от коронавирус има в глобален мащаб за последното денонощие. Това сочи справка на актуалната ситуация по данните на американския университет „Джонс Хопкинс”.

Според информацията, болните са над 119 000, като има данни и извън „Джонс Хопкинс”, показващи около 200 души повече разболели са. За официално оздравели се считат между 65 700 души и 66 300. Смъртните случаи са 4284.

Европа

Положението на Стария континент остава най-тежко в Италия. За едно денонощие там има почти 1000 нови разболели се, с което заболелите вече са 10 149. Смъртните случаи са 631, за оздравели се водят 724, според „Джонс Хопкинс”, но според РИА Новости оздравелите са вече 1004.

Италия изпитва остър недостиг на медицински доставки поради разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 и се надява, че Китай ще успее да помогне, заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо в телефонен разговор с китайския външен министър.

Трите деца от Старозагорско с отрицателни проби за коронавирус

Транспортираните снощи три деца от Казанлък за инфекциозното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМ...

"Епидемиологичната ситуация в Италия сега е изключително трудна. Италия внимателно изучава успешния опит на Китай в борбата с епидемията. Изпитваме затруднения поради недостиг на медицински консумативи и оборудване и се надяваме, че китайската страна ще помогне за решаването на този изключително остър въпрос", гласи изявлението на Ди Майо, цитирано от убсайта на Министерството на външните работи на Китай.

Ди Майо отбелязва, че китайските емигранти в Италия играят активна роля в борбата с разпространението на епидемията, а италианската страна ще продължи да полага всички усилия, за да се грижи за тяхната безопасност и здраве.

След като в Италия бяха въведени безпрецедентни мерки, френският президент Еманюел Макрон също излезе с коментар. Той говори за мерки, предприети от Словения – да затвори границата си с засегнатата от коронавирус Италия, както и Австрия, която също силно ограничи влизанията от Италия. Мерките на Словения са следните – по суша се пропускат само товарните автомобили. Засега няма информация за прекъсване на фериботните връзки на Италия с Албания, Гърция и Малта, съобщава външното ни министерство. Към момента пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно. В Словения има потвърдени 34 случая на заболяване с коронавирус.

Ограничения за пътуващи от Италия през Хърватия и Румъния също има – такива хора, влизащи в Хърватия и Румъния, трябва да прекарат 14-дневна карантина. Същото важи за идващи от Иран и Китай. Албания пък съобщи, че налага пълна забрана върху въздушния и морския трафик от и към Италия.

След Италия, в Европа най-много случаи има във Франция. Там, според информацията на „Джонс Хопкинс”, потвърдено болните са 1784, смъртните случаи са 33, а за оздравели се считат 12 души.

Испания вече е на трето място – с 1695 болни, 35 смъртни случая и 32 потвърдено здрави. Според испанската RTVE обаче оздравелите са вече 135, а 101 случая се считат за сериозни. Испанското правителство забрани всички обществени прояви, на които присъстват над 1000 души, в Мадрид, в два района в Страната на баските и в Ла Риоха. В останалата част от страната властите ще преценяват конкретно дали да забранят събития с много хора.

Коронавирус: ВАС спира откритите съдебни заседания за 2 седмици, но от 16 март

Върховният  административен съд отменя откритите съдебни заседания за срок от две седмици като превантивна мярка срещу разпростран...

Германия има регистрирани 1565 болни, 2 смъртни случая и 18 напълно оздравели. Критичните случаи, според „Моргенпост”, са 2. Берлин обяви снощи, че отменя всички културни прояви в големите зали на германската столица до 19 април, за да ограничи епидемията.

Великобритания и Холандия имат по 382 потвърдени случая, като смъртните случаи в Обединеното кралство са 6, за оздравели се считат 18 души. Там се разболя и зам.-здравният министър Надин Дорис. В Холандия смъртните случаи са 4

Балканите

Вече има първи болен от коронавирус в Турция. Пациентът е мъж, който наскоро се е завърнал от пътуване до Европа, пише „Дейли Сабах”.

В Гърция случаите са най-много – 89, като не се съобщава за смъртен случай или за напълно оздравял по данните на „Джонс Хопкинс”. 1 случай се счита за критичен. Там за 14 дни ще бъдат затворени сички училища и университети. Решението се отнася до всички държавни и частни училища, детски градини и университети В Словения случаите са 34, в Румъния са 25, като трима се считат за напълно оздравели. В Хърватия случаите са 14, в Албания са 10, в Сърбия са вече 5, колкото са и в Босна и Херцеговина.

Реакцията на Европейския съюз

Днес пристигат медицинските маски и облекло срещу коронавируса

Медицинските маски и облекло за защита от коронавируса трябва да пристигнат от Турция днес. Те са достатъчно, за да стигнат на медиците...

ЕС ще създаде инвестиционен фонд за борба с коронавируса, като очаква той да набере 25 млрд. евр. Ттова съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки снощи – т.е. виртуално заседание на Европейския съвет.

Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от икономиката в Европа.

„За да реализираме идеята, ще предложа на Съвета и парламента тази седмица да освободим веднага 7,5 млрд. евро целево финансиране. Ще създам работна група, която ще е в контакт със страните членки, за да гарантира, че парите ще започнат да се движат през следващите седмици“, каза Фон дер Лайен. Тя уточни, че парите са свързани със структурните фондове.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, че заседанието на лидерите на страните членки ще се проведе на 26 и 27 март и няма да се отлага заради коронавируса.

По света

В Китай има нови 200 болни, според „Джонс Хопкинс”, но няма такива данни в сайта на китайското здравно министерство, където данните сочат само 24 нови разболели се. Според „Джонс Хопкинс” в Китай болните са вече 80 955 души, а съгласно официалната информация на китайското здравно министерство – 80 778. Оздравелите са 61 556, според „Джонс Хопкинс”, а официален Китай дава данни за 61 475 оздравели. Смъртните случаи са 3162, като само в Хубей са 3046.

Застрашена ли е европейската икономика заради кризата с коронавируса?

Икономическите последици от кризата с коронавируса вече няколко седмици оказват натиск върху цените на петрола, което прави по-сл...

Иран вече е на трето място в света, с 8042 случая, 2731 се считат за оздравели, а смъртните случаи са 291. Остават обаче съмненията доколко вярна е информацията.

В Южна Корея болните са 7755, за оздравели се считат 247 души, а смъртните случаи са 54, по данните на „Джонс Хопкинс”. Има обаче данни от създаден от южнокорейското правителствен сайт на тема коронавирус, че всъщност оздравелите са 288, а починалите – 60.

В САЩ болните са почти 1000, смъртните случаи са 28, 23 от които в щата Вашингтон, има по 2 смъртни случая в Калифорния и Флорида и 1 в щата Ню Джърси. За официално оздравели се считат 8 души, според „Джонс Хопкинс”.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви , че създава "ограничителна зона" от 1,6 километра около най-голямото огнище на коронавируса в щата Ню Йорк, предаде БГНЕС.

Ню Рошел е "вероятно най-голямото огнище" от случаите на коронавирус в САЩ, заяви Куомо на пресконференция. Щатът ще разположи войски на Националната гвардия, които ще дезинфекцират училищата в града и ще доставят храна на всички карантинирани лица. "Не ограничаваш хора, ограничаваш достъп до места и съоръжения”, добави губернаторът.

Щата Ню Йорк има 173 заразени с коронавирус - най-много в САЩ. 108 от тях са в окръг Уестчестър, където се намира Ню Рошел. Ню Йорк Сити, който се намира на около 40 км. южно от Ню Рошел, има 36 потвърдени случая на вируса сред населението му от 8 000 000 души.

Известни магазини и вериги уверяват, че имат достатъчно стоки в наличност

Няма никакъв недостиг и не се очаква дефицит на стоки при членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) заради ситуацията с корона...

Кандидатите на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс и Джо Байдън отмениха митингите си в Охайо. Това са първите големи събития от президентската предизборна кампания в САЩ, които ще бъдат отменени заради страховете от разпространяването на коронавируса в страната. Освен това, следващият телевизионен дебат на кандидати за президент на Демократическата партия на САЩ ще се проведе без зрители в залата поради заплахата от коронавирус, съобщи телевизионният канал NBC, позовавайки се на Националния комитет на Демократическата партия. За да влязат в дебата, кандидатите трябва да получат определено ниво на подкрепа в проучвания на общественото мнение в навечерието на тяхното провеждане. В Аризона, най-вероятно, само първите двама в битката - Джо Байдън и Бърни Сандърс ще излязат на сцената. Зрители няма да бъдат допускани в залата поради опасения за коронавируса.

Музикалният фестивал на Coachella в Калифорния беше преместен от април през октомври поради разпространението на коронавируса в САЩ. Това съобщиха организаторите на събитието на официалния си уебсайт. Сред заявилите участие изпълнители в тазгодишното издание на Coachella са поп певицата Лана Дел Рей, рапърът Травис Скот и рок групата „Rage Against the Machine”.

Coachella е един от най-популярните музикални фестивали в САЩ. Той се провежда от 1999 г. в град Индио, Калифорния, на 200 км от Лос Анджелис. Според Агенция Bloomberg, приходите от този фестивал достигат 100 милиона долара годишно.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната се готви да даде 2,4 милиарда австралийски долара (1,56 милиарда щатски долара) за борба с коронавируса. Премиерът каза още, че Австралия удължава забраната за влизане на пътници от Италия, започвайки от днес. В същото време австралийските граждани, които се връщат от Италия, ще бъдат поставяни под карантина.

Според данни на "Джонс Хопкинс", в Австралия има 107 случая на болни, 21 са оздравели, а смъртните случаи са 3.

Още: "Установени са 89 контактни с двамата съпрузи с корнавирус, настанени в "Пирогов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа