Коронавирусът мутира в резултат на ниското ваксинационно покритие в България

6400
Коронавирусът мутира в резултат на ниското ваксинационно покритие в България
Снимка: PR Care

Дискусионното студио и обучение за журналисти „COVID 19 – предизвикателството остава“ събра на 10 май здравните журналисти с трима водещи специалисти в медицината и фармацията. Хибридното събитие – онлайн и на живо – се състоя с подкрепата на фармацевтичната компания MSD.

Сред гост лекторите, които споделиха последните научни данни за развитието на епидемиологичната обстановка, за лечението на COVID 19 и умения за интерпретиране на клинични проучвания бяха проф. Д-р Радка Аргирова и проф. Георги Момеков.

Стана ясно, че от март 2020 г. до април 2022 г. 1,2 млн. души в България са били инфектирани, като 38000 са смъртните случаи. В света инфектираните са 515 милиона души, а смъртните случаи – 6,2 милиона.

И проф. Аргирова иска нова ваксина срещу Омикрон - може ли обаче? Идват и нови лекарства срещу Ковид

Наблюдението продължава и не бива да мислим, че пандемията е свършила. Следва да има нова ваксина, съобразена с Омикрон – знам, ч...

Проф. Аргирова подчерта, че вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не става по-слабо вирулентен с времето. Напротив – с всяка нова разновидност заразяването става по-бързо и лесно, но протичането на COVID 19 е сравнително по-леко.

„Ние, хората, улесняваме мутирането на коронавируса, тъй като той намира почва да се размножава и развива сред многобройното неваксинирано население в България. Друг основен проблем се явява ниското ниво на тестване, като голяма част от пациентите продължават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани. И докато в началото на епидемията борбата ни беше за спасяване на човешки животи, сега лечебните заведения се пълнят с пациенти с усложнения от така наречения дълъг COVID (постковид синдром). Симптоматиката на дългия COVID е свързана с обостряне на съществуващи заболявания или отключване на нови – диабет, бъбречна недостатъчност, миокардити и перикардити и др. От COVID 19 може да се увредят всички органи и системи на човешкия организъм. Според някои проучвания причина за дългия COVID са белтъци на вируса, които остават в организма и причиняват фиброза на тъканите и други увреждания“, обясни проф. Аргирова.

Проф. Момеков: Лекарствата против COVID-19 са голям пробив, но ваксината е безалтернативна

Лекарствата срещу COVID-19 са голям пробив, но ваксината е безалтернативна. Това коментира проф. Георги Момеков от Българското научно д...

Грубите грешки в домашното лечение на COVID в България коментира проф. Георги Момеков:

„В света не съществува протокол за лечение на COVID с антибиотици и специално с така масово приемания в България азитромицин. Доказано при COVID не действа нито ивермектин, нито хидроксихлороквин, нито кортикостероидите. Кортикостероиди се използват само в болнични условия за пациенти на кислород. Антикоагуланти също се прилагат само в болница. В домашни условия това е недопустимо“.

Проф. Момеков обясни също видовете клинични проучвания, техните етапи, обхват, профил на участниците:

„Медикаменти за домашно лечение на COVID ще имаме в България още през 2022 г. Той ще се изписва от общопрактикуващите лекари, но след позитивен тест за COVID. Ако не се докаже заболяването, и то в първите 3 до 5 дни от инфектирането, лечението с новите медикаменти е безмислено, ще се компрометира и ефектът от терапията“, завърши още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа