Коронавирусът парализира Европа: Къде какви мерки се въвеждат?

7233
Коронавирусът парализира Европа: Къде какви мерки се въвеждат?
Снимка: Getty Images/Guliver

Епидемията от коронавирус в Европа и света продължава да дава тревожни сигнали. Редица европейски държави регистрираха сериозен ръст на заболелите, а затварянето на граници в рамките на Европейския съюз зададе като че ли норма на поведение. В сила са и непрекъснато засилващи се мерки за придвижването на хора и стоки в Общността.

Естония и Литва обявиха, че ще затворят границите си за повечето чуждестранни посетители, докато Латвия наложи собствени мерки за сигурност, за да спре разпространението на новия вирус, предаде агенция France Presse.

Чужденците все още ще могат да преминават през Естония, за да стигнат до страната си, при условие че не проявят симптоми на вируса. Същото важи и за превозвачите на товари. Няма ограничения за напускане на страната.

Литва от своя страна реши да забрани на чужденците да влизат в страната, считано от неделя, с изключение на лица с разрешение за пребиваване, дипломатически работници и войски на НАТО.

Литва, която има девет потвърдени случая на COVID-19, е частично блокирана от петък, след като правителството закри всички училища, детски градини и университети и забрани големи публични събития. От понеделник забраната ще обхване и повечето магазини, ресторанти и заведения, въпреки че ще бъде разрешена доставка на храна. Мярката не засяга хранителни магазини и аптеки.

Нови ограничения за пътуванията

Нови ограничения за придвижване се въвеждат в Европа – в Сърбия, Албания, Румъния, Португалия и Норвегия, отбелязва и агенция БГНЕС.

Сърбия: Българският вицеконсул Георги Христов спешно пътува от Белград за границата между Сърбия и Хърватия, за да окаже съдействие на десетките блокирани там български граждани.

Това стана, след като правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. 

В близките часове се очаква да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България.

Албания: Считано от 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Румъния: Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, временно се затварят следните ГКПП:

• ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово. 

• ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

• ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай. 

• ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.

• ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Борисов: Казах на президента, че мерките срещу коронавируса трябва да са под формата на законодателство

Моля, изгледайте брифинга на генерал Мутафчийски! Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, бо...

Според получените към момента данни, изброените ГКПП ще останат затворени за срок от 30 дни.

Португалия: Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през португалска територия. Има забрана за слизане на португалска земя за всички граждани от акостиралите плавателни съдове, освен за гражданите и дългосрочно пребиваващите в Португалия. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища. Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания.

Норвегия: Считано от 16 март 2020 г., 8 часа, се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Остава в сила мярката гражданите, пристигащи в Норвегия от държави извън скандинавските страни, да са под домашна карантина за срок от 14 дни, като карантината важи и за прибиращите се и от Дания и Исландия.

Австралия обяви в неделя, че всеки, който пристига в страната, ще бъде подложен на задължителна 14-дневна самоизолация.

Испания ограничава движението на хората

Испанските власти решиха да ограничат движението на жителите в цялата страна, освен в спешни случаи заради коронавируса. Това съобщи в ...

Полша също затвори границите си и забрани влизането на чужденци.

(В кои страни са въведени още ограничения от по-рано, четете в тези материали.)

И още

Междувременно тестът за новия коронавирус на президента на САЩ Доналд Тръмп е отрицателен, съобщиха от Белия дом. Тръмп се подложи на теста, след като беше заедно с няколко членове на бразилската президентска делегация, посетила курорта му във Флорида, които се оказаха заразени с вируса.

93-годишната кралица Елизабет II е отведена в замъка Уиндзор, като има планове тя, заедно с 98-годишния принц Филип, да бъдат изолирани, ако ситуацията се усложни. Новината идва след като броят на смъртните случаи във Великобритания почти се удвои в събота. Още 10 души починаха, като броят на жертвите на пандемията на Острова достигна 21.

Десетки българи са блокирани на границата между Сърбия и Хърватия

Българският вицеконсул Георги Христов спешно пътува от Белград за границата между Сърбия и Хърватия, за да окаже съдействие на десеткит...

Съпругата на испанския премиер Педро Санчес - 45-годишната Бегония Гомес се е заразила с коронавируса. Тестът ѝ е дал положителен резултат, съобщава агенция Europa Press, позовавайки се на официалната служба на министър-председателя. Състоянието и на премиера, и на съпругата му се оценява като добро, като двамата са в резиденцията и следват превантивните мерки, наложени от здравните власти.

Каква е ситуацията по българските граници, вижте тук.

Всичко за коронавируса четете и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа