Коронавирусът предизвиква все повече ограничения в Европа, включително спиране на църквата

5988
Коронавирусът предизвиква все повече ограничения в Европа, включително спиране на църквата
Снимка: Getty Images/Guliver

Между 182 000 и 182 400 са болните от коронавирус COVID-19 в глобален мащаб. Смъртните случаи са между 7120 и 7150, а за оздравели се считат между 78 000 и 79 000 души.

Европа

Темповете на увеличение на регистрираните случаи в Италия и Испания вече са ужасяващи. На Апенините болните са 27 980, смъртните случаи са 2158, а за оздравели се считат 2749. За сериозни се считат 1851 случая. В Испания регистрираните случаи са вече 9942, от които 342 са починали, а 530 се считат за оздравели.

Канада също затвори границите си

Канадското правителство реши да затвори границите. Рестриктивната мярка е във връзка с продължаващото разпространение на коронавируса. ...

Германия вече изпреварва сериозно Франция по официално обявени случаи. Във Федералната република болните, хванати от статистиката, са 7272, смъртните случаи са вече 17, за възстановени се считат между 60 и 67 души. А Германия забрани събиранията на хора в църкви, джамии и синагоги и издаде заповед за затваряне на редица видове магазини, включително музеи, басейни и фитнес зали, както и струпването по детски площадки. Супермаркетите, банките и пощенските станции ще останат отворени за гражданите, както и аптеките и бензиностанциите. Фризьорските салони, магазините за строителни материали и обществените перални също ще продължат да работят. Ресторантите и кафенетата остават отворени, но само до 18:00 часа местно време. А хотелите ще оказват само "основни туристически услуги".

Във Франция болните са 6650, при 148 смъртни случая и 300 случая, считани за сериозни. Все още само 12 души там се водят за оздравели напълно. Вчера, 16 март, френският президент Еманюел Макрон издаде разпореждане никой да не излиза от дома си, освен веднъж на ден на пазар – в следващите 15 дни. "Всяко нарушение на този нов режим ще бъде наказано", каза той и добави, че вторият тур на местните избори, който трябваше да се проведе на 22 март, ще бъде отложен. Макрон каза и, че ЕС се е съгласил да затвори външните си граници за следващите 30 дни, пише Агенция "Фокус".

Франция ще мобилизира допълнително още 100 000 полицаи, за да гарантира, че хората спазват ограниченията за движение, за да избегнат разпространението на коронавируса, заяви френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер, предаде БГНЕС. "Изключения от строгите ограничения при придвижване ще се правят за някои обстоятелства като пътуване между дома и работата. Твърде много хора все още пренебрегват дадените здравни инструкции", уточни Кастанер.

Във Великобритания болните са около 1550, при 56 смъртни случая и много неясна статистика за напълно оздравелите – между 18 и 53 души, като долната граница е по данни на здравните власт на страната. Сериозните случаи са 20.

Припомняме, че от вчера, 16 март, българи, връщащи се от всички изброени по-горе държави, задължително трябва да минават 14-дневна карантина и носят наказателна отговорност, ако не я спазват – 3 години затвор и от 1000 до 10 000 лева глоба. От 0:00 час на 18 март България спира да пуска на българско пространство граждани на Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, както и на Китай, Иран, Корея, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка.

Ето какви мерки взема Русия заради коронавируса

Руското правителство взе решение заради пандемията от коронавируса да ограничи от 18 март до 1 май влизането в страната на чуждестранни...

В Гърция случаите са вече 352, с 4 смъртни и 8 напълно оздравели. Вече са забранени религиозните служби във всички религиозни храмове за следващите 2 седмици. „Църквите остават отворени само за индивидуална молитва и погребения. Защитата на общественото здраве изисква ясни и категорични решения", заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Две села в гръцката Западна Македония - Дамаскиния и Драгасия, на около 150 км от българската граница, бяха поставени под карантина. От този район са 3 от 4-те смъртни случая.

В Румъния случаите са 168, 9 са оздравели и няма починал от новата болест. А в Албания, където случаите са 51 и има 1 починал, премиерът Еди Рама обяви, че се готви пълна забрана за пенсионерите да излизат навън. "Да пуснеш родителите, бабите и дядовците си навън е все едно да ги оставиш да бъдат бомбардирани на открито", смята още албанският премиер, който е категоричен, че сега децата трябва да се грижат за възрастните си родители.

В Турция случаите на доказано болни станаха 47, като вече има и починал, а в Северна Македония са 18.

По света

СЗО: По света има повече смъртни случаи от коронавируса, отколкото в Китай

Вече има повече фатални случаи от COVID-19 в останалата част на света, отколкото в Китай, съобщи в понеделник Световната здравна органи...

В Китай новите болни по официална статистика са 16, но университетът "Джонс Хопкинс" дава 29. Съответно, статистиката се различава сериозно – 80 860 болни по официална държавна статистика и 81 049 болни по данните на "Джонс Хопкинс".

В Иран болните са 14 991, от които смъртните случаи са 853 официално, а за оздравели се считат 4996 души, но данните за това изглеждат съмнително.

В САЩ болните са вече над 4600, при 85 смъртни случая и 17 възстановени според "Джонс Хопкинс". Има обаче данни за двама нови починали.

Властите на Сан Франциско и околните градове Сан Хосе, Бъркли и Оукланд обявиха, че налагат строги карантинни мерки, които ще засегнат около 7 милиона души. На жителите е забранено да излизат от домовете си. Изключения се правят само за купуване на храна, лекарства или нужда от спешна помощ.

Междувременно Лос Анджелис и Сан Диего в Южна Калифорния, с население от над 13 милиона души, затвориха ресторантите за посетители, храната може да се продава само като доставка по домовете.

Производителят на Нурофен също опроверга информация за коронавируса

Във връзка с медийни публикации в страната, Reckitt Benckiser, производител на Nurofen, изразява следното становище: "Reckitt Benckise...

Притесненията, че Съединените щати не са готови за епидемиологичен взрив, стават все по-силни. Там има 1 милион болнични легла, което означава, че на 1000 души се падат 2,8 легла – това е далеч по-малко от останалите страни, които са били силно засегнати от пандемията (12,3 легла в Южна Корея, 4,3 - в Китай, 3,2 – в Италия).

Що се отнася до леглата за интензивно лечение (ICU), има по-малко от 100 000 легла, по-голямата част от които вече са заети, според Американската асоциация на болниците (AHA).

Американското министерство на здравеопазването прецени, че САЩ ще се нуждаят от най-малко 200 000 легла за интензивно лечение при умерена криза и до 2,9 милиона, ако тя е по-остра, тъй като около пет процента от пациентите с COVID-19 се нуждаят хоспитализация и лечение в интензивни отделения.

В Русия болните станаха 93 т.е. увеличение с 30-тина души за денонощие, като 8 се считат за оздравели. Страната забранява влизането на чужденци от 18 март до 1 май. Изключения ще се правят за дипломати, международни шофьори, екипажи на въздушни, морски и речни съдове, служители на международни влакове и лица с визи, издадени във връзка с кончината на близък родственик, постоянно пребиваващи на територията на Русия и транзитно преминаващи през летища лица. В Москва вече са забранени всички събирания на открито и ограничи събиранията на закрито до 50 души до 10 април. Освен това се затварят всички държавни столични училища от 21 март до 12 април.

Още: "Кристалина Георгиева: МВФ е готов на заем от 1 трилион долара заради коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа