Коронавирусът съкращава драстично средната продължителност на живота

2403
Коронавирусът съкращава драстично средната продължителност на живота
Снимка: Unplash

В хода на пандемията в редица държави средната продължителност на живота рязко се е понижила. В западноевропейските страни тя е спаднала на равнища, каквито не е имало от Втората световна война насам. В някои държави за съвсем кратко време е ликвидиран целият напредък в удължаването на човешкия живот, постигнат за десетилетия, констатират учените от "Leverhulme Centre for Demographic Science" към Оксфордския университет, който е един от най-реномираните в света. Учените са публикували своето изследване в списанието "International Journal of Epidemiology". Според него, при мъжете средната продължителност на живота е намаляла в по-голяма степен, отколкото при жените.

Най-драматично е в САЩ

Оксфордските учени са анализирали данни от общо 29 държави, повечето от които европейски. Извън Европа те са проучили положението в САЩ и в Чили. В 27 от проучените държави през 2020 година средната продължителност на живота е спаднала, а в 22 от тях спадът е с поне половин година. "В западноевропейски страни като Испания, Англия, Уелс, Италия или Белгия толкова ниска прогноза за средната продължителност на живота е имало за последно през Втората световна война", казва един от авторите на изследването Хосе Мануел Абурто. 

В източноевропейските държави продължителността на живота се е съкратила особено чувствително. В България, Литва и Полша през 2020 година мъжете "са изгубили" 1,2 години от живота си.

Най-рязко е спаднала средната продължителност на живота сред мъжете в Съединените щати: в сравнение с 2019 година те живеят средно с 2,2 години по-малко. В тази страна прави впечатление най-вече повишената смъртност на хора в трудоспособна възраст под 60 години, коментира Ридхи Кашяп, съавторка на изследването. В повечето европейски държави се е повишила смъртността във възрастовата група над 60 години.Още през юни едно проучване, публикувано в списанието "British Medical Journal", констатира драстичния спад на средната продължителност на живота в САЩ.

Средната продължителност на живота е статистически очакваният период от време, който остава на едно новородено до бъдещата му смърт. Този период се пресмята обикновено с помощта на таблици с емпирични данни за смъртните случаи и честотата им в миналото, както и моделни предположения за бъдещи промени. Тоест, под "средна продължителност на живота" цитираните изследвания имат предвид възрастта, която едно новородено навярно ще достигне, ако смъртността се запази на същото равнище както по време на раждането му. През август 2021 тази средна продължителност за Германия беше 78,6 години за новородените момчета и 83,4 години за новородените момичета, съобщава Федералната статистическа служба. Фактите сочат още, че през 2020 година смъртността се е повишила, особено във възрастовата група над 70 години - както при мъжете, така и при жените.

Вече над 4,7 милиона жертви 

Според преценка на американския университет "Джонс Хопкинс", от началото на пандемията досега коронавирусът е взел най-малко 4,7 милиона жертви. В България смъртните случаи са вече близо 21 000. Само вчера в страната са починали 149 души.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа