Лавров: Зеленски лъже за готовността да се обсъжда неутралният статут на Украйна

2978
Лавров: Зеленски лъже за готовността да се обсъжда неутралният статут на Украйна
Снимка: Getty Images

Украинският президент Владимир Зеленски лъже, когато заявява готовността си да обсъди неутралния статут на страната. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров в петък на пресконференция след разговори с външния министър на Луганската народна република (ЛНР) Владислав Дейнего и първия заместник-министър на външните работи на Донецката народна република (ДНР) Сергей Пересада.

„Сега той просто не ви казва истината, лъже, с прости думи, когато казва, че е готов да обсъди неутралния статут [на Украйна]“, казал руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Лавров се позовал на лъжи на украинския лидер, който преди това категорично отказал да спазва Минските споразумения „и през цялото време призоваваше западните си покровители да съберат нормандските формати със или без причина, без да гарантира, че тези срещи ще се съпровождат от някакви реални резултати."

„Ето кога президентът Зеленски призова за преговори. И тези призиви бяха насочени, това стана очевидно за всички, да заменят конкретната работа, която се изискваше от президента Зеленски за изпълнение на споразуменията, постигнати по време на предишните кръгове от преговори“, отбелязал Лавров.

По думите му вторият момент, в който Зеленски призовал за преговори, бил въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО, когато той поискал гаранции за сигурност по линия на Северноатлантическия блок. Освен това звучали заплахи от страна на украинското ръководство, че ако Украйна не бъде защитена в съответствие с Будапещенския меморандум, тогава ще бъде освободена от задължения да няма ядрени оръжия.

Зеленски не е преговарял с Русия и когато тя направила предложения за гарантиране на сигурността в региона, и пропуснал възможността.

„Предложихме всякакви варианти за гарантиране на сигурността. Президентът [на Руската федерация Владимир] Путин говори за това на пресконференция след разговорите с президента [френския Еманюел] Макрон. Той директно: разширяването на НАТО е неприемливо, но ние искаме да търсим съвместни преговори, съвместни усилия такива варианти за гарантиране на сигурността, които ще гарантират съответни условия, съответни възможности и изисквания за Украйна, за европейските държави и, разбира се, за Руската федерация.<...> Следователно пропуснатите възможности на президента Зеленски са добре известни и сега не бива да прехвърляме от болната глава на здравата", заявил ръководителят на руското външно министерство.

Лавров подчертал, че Русия е заинтересована народът на Украйна да е независим, а властта на страната – представителна.

Сутринта в петък украинският президент Владимир Зеленски призова Москва колкото се може по-бързо да започне преговори с Киев, за да сведе до минимум загубите в резултат на бойните действия. По-рано той заяви, че не се страхува да обсъжда с Русия въпроса за неутрален статут на Украйна и за гаранции за сигурност. Украинският лидер констатирал също, че западните партньори на Украйна не ѝ дават гаранции за сигурност и не искат да я приемат в НАТО. По-късно Зеленски обяви в свое видеообръщение, че е звънял на Путин, но не получил отговор.

„Днес инициирах телефонен разговор с президента на Руската федерация. Резултатът – тишина“, заявил Зеленски, цитиран от Интерфакс.

Също в обръщението си той заяви, че е готов да преговаря за сигурността на страната с Русия във всякакъв формат и на всяка платформа.

„Сигурността на Украйна е свързана със сигурността на нашите съседи. Затова днес трябва да говорим за сигурността на цяла Европа. Но нашата основна цел е мирът в Украйна и сигурността на нашите граждани. За тази цел ние сме готови да говорим за това с всички, включително и с вас. В различни формати и на всякакви места", казал президентът на Украйна във видеообръщение.

„Вие изисквате гаранции за сигурност от НАТО. И ние изискваме гаранции за нашата сигурност – от вас, от Русия и други гаранти на Будапещенския меморандум“, заявил Зеленски.

Междувременно стана ясно, че Путин е готов за разговор със Зеленски за примирие.

Всичко по темата с войната в Украйна четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа