Лекари и болногледачи в Германия отказват да се ваксинират

3228
Лекари и болногледачи в Германия отказват да се ваксинират
Снимка: Getty Images/Guliver

Болницата "Бетел" в Берлин. Много от лекарите там са виждали колко тежко протича понякога COVID-19. Би могло да се предполага, че работещите там масово ще искат да се ваксинират, но картината е по-различна. Болногледачката Вивиен Кохман е един от примерите за това. Като майка на малко дете тя от месеци педантично спазва всички мерки за хигиена и контакти, но по отношение на ваксината смята да изчака, съобщава Дойче веле, цитиран от БГНЕС.

"Със сигурност няма да съм първа на опашката за ваксиниране. В това отношение съм твърде предпазлива и донякъде изпълнена със страх, защото си мисля, че ваксината е още много нова, за да я смятаме за напълно сигурна. Честно казано, съм доста притеснена. Такива са личните ми усещания", споделя болногледачката. Вивиен Кохман обаче в никакъв случай не е противник на ваксините. Тя самата е имунизирана срещу много болести. Затова се надява, че до края на годината ще има повече яснота относно ваксините и повече информации за евентуалните рискове.

До края на март всички в Израел ще са ваксинирани

Само три седмици след началото на кампанията Израел вече е успял да ваксинира 20% от гражданите си. При население от 9 милиона души тов...

Експертите отчитат, че този скептицизъм не е рядкост сред медицинския персонал. Анкета, проведена от Германското дружество на интернистите от интензивната и спешна медицина, проведено през декември 2020, показва, че само около 50% от болногледачите смятат да се ваксинират. В същото време значително мнозинство от анкетираните казват, че ваксината е много важна за овладяването на пандемията.

Бернд Мойрер, президент на Сдружението на институциите за социални услуги, казва: "В някои от нашите домове се ваксинират 100% от служителите, има обаче и други, където две трети от персонала отказват да се ваксинират". Сходни наблюдения сподели преди време и здравният министър Йенс Шпан, който каза, че в някои старчески домове има вече 80% ваксинирани сред персонала, а в други едва 20%.

Здравният експерт на германското правителство Карл Лаутербах, който е епидемиолог, предполага, че мнозина от лекарите и останалия медицински персонал се предоверяват на защитата от предпазните си облекла, а навярно и не смятат, че спадат към най-рисковата възрастова група.

Анкетата от декември показва обаче, че резервите на медиците се дължат по-скоро на неясноти относно дълготрайните последици и евентуалните странични ефекти от ваксините. Някои от жените в клиниките например се притеснят, че ваксината би могла да се отрази неблагоприятно на по-късна бременност. Бернд Мойрер изтъква и друг аргумент: дори и да се ваксинират болногледачите, пак ще са длъжни да носят предпазни маски, затова ваксинацията за тях на практика не носи големи облекчения. А и все още не е ясно дали ваксинирани хора могат да заразяват останалите.

За всяка сложена ваксина срещу коронавирус, държавата ще плаща на лекарите

Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVRD-19, които ще бъдат поставяни. Това стана ясно на ср...

Друг аргумент изтъква болногледач в провинция Бранденбург, пожелал анонимност. Той самият вече е ваксиниран с първата доза от препарата на BioNTech/Pfizer и казва: "Тази ваксина не предпазва от инфекция с коронавирус, а основният ѝ ефект е, че предпазва от развиване на COVID-19. Предполагам, че има хора, които предпочитат да изчакат появата на други ваксини".

В неговото обкръжение всички колежки и колеги вече се били ваксинирали, добавя болногледачът. "През последните месеци многократно видяхме колко тежки поражения може да нанесе вирусът." Той все пак смята, че много от лекарите и медицинският персонал вече са прекарали инфекцията и са изградили антитела, поради което поне засега не им е нужна ваксинация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа