Литва призна Русия за терористична държава, а действията ѝ в Украйна - за геноцид

9542
Литва призна Русия за терористична държава, а действията ѝ в Украйна - за геноцид
Снимка: iStock

Литовският Сейм на заседание на 10 май прие резолюция, в която Русия е призната за терористична държава. Документът беше одобрен единодушно. Това съобщава „РБК-Украйна“, позовавайки се на delfi.lt.

В резолюцията се посочва, че по време на нахлуването в Украйна руската армия е извършила масови военни престъпления, по-специално в Буча, Ирпен, Мариупол, Бородянка и Гостомел. Литовската страна също така отбелязва, че в действията на Русия се вижда цел за пълно или частично унищожаване на украинската нация.

„Сеймът на Литва признава пълномащабната въоръжена агресия срещу Украйна от страна на въоръжените сили на Руската федерация и нейното политическо и военно ръководство, започнала на 24 февруари 2022 г., за геноцид срещу украинския народ“, се казва в документа.

Освен това се подчертава, че всички виновни за военни престъпления трябва да носят отговорност. Литовските депутати призоваха за създаването на Специален международен наказателен трибунал за тази цел с правомощия да издава международни заповеди за арест, включително срещу държавни, правителствени и други длъжностни лица.

„Руската федерация, чиито въоръжени сили умишлено и систематично избират цивилни цели за бомбардировки, е държава, която подкрепя и осъществява тероризъм“, се казва в приетата резолюция, цитирана от Delfi.

В същото време външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви пред Associated Press, че отстраняването на руския президент Владимир Путин от власт е единственият начин да се защитят Западът и неговите съюзници от бъдещи заплахи от Москва.

Годишната реч на Путин за Деня на победата беше "неприятна", а "мрачните лица" на генерали и други са признаци на провал в украинската война, каза Ландсбергис. Но дипломатът заяви, че един ранен Путин може да бъде още по-опасен и че единственият начин да се премахне заплахата е неговото отстраняване.

"От наша гледна точка, докато сегашният режим е на власт, околните страни ще бъдат в известна степен в опасност. Не само Путин, но и целият режим, защото, знаете, някой може да замени Путин и да смени близкото му обкръжение, но на негово място може да дойде друг Путин“, казва Ландсбергис, цитиран от украинското издание „Европейская правда“.

„Затова, докато съществува режим, който възнамерява да води войни извън пределите на руската територия, страните около него са в опасност. И ако едно нещо беше доказано на тези, които се съмняваха в това след 2008 г. в Грузия, през 2014 г., когато започна първата война в Украйна, то е това, че Русия е агресивна страна. Това е напълно ясно", подчертава Ландсбергис.

По думите на латвийския външен министър Литва се радва на подкрепата, предоставена ѝ от съюзниците в НАТО и други страни от източното крило на Алианса. Ландсбергис обаче заяви, че Литва, заедно с другите балтийски държави - Естония и Латвия, призовава НАТО да засили въздушната и морската отбрана, както и да осигури постоянното разполагане на войски на Алианса в балтийските страни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Столтенберг: Призовавам Путин незабавно да прекрати войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа