Лондон си отдъхна за Шотландия и дава сигнал за промени

17153
Лондон си отдъхна за Шотландия и дава сигнал за промени
Снимка: Getty Images / Guliver

85% от имащите право на глас са гласували на референдума за независимостта на Шотландия. Вече е ясно, че мнозинството са предпочели Шотландия да остане в рамките на Великобритания. За целта беше необходимо 1,8 млн. шотландци да кажат „не”, припомня ABC.

Интересен факт е, че в най-големия шотландски град – Глазгоу, масово вотът е бил в подкрепа на независимостта, докато в административната столица Единбург нещата са били коренно противоположни – против независимост.

Първи резултати от референдума в Шотландия

Шотландия изглежда ще каже "Не" на независимостта си от Великобритания. 53,8% от гласувалите на вчерашния референдум са дали своя вот ...

„Поздравявам Алистър Дарлинг, който беше лицето на кампанията за оставане на Шотландия в нашите граници”, изрази радостта си от резултата британският премиер Дейвид Камерън. А шотландският премиер Алекс Салмонд, който водеше кампанията за независимост, призова хората да приемат резултата.

Според британския вицепремиер Ник Клег гласуването на шотландците против независимостта е сигнал за по-широка конституционна реформа в цяла Великобритания. Той допълни, че иска коалиционното правителство да даде нови правомощия на Шотландия, информира БТА.

"Напълно съм доволен, че шотландците взеха това изключително важно решение за запазване на нашето семейство от нации за бъдещите поколения", каза Клег.

Той добави: "Сега трябва да предоставим навреме и в пълна степен радикалния пакет от нови правомощия, които да бъдат дадени на Шотландия. Този референдум бележи не само нова страница за Шотландия в Обединеното кралство, но и по-широка конституционна реформа в съюза".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа