Макрон обясни изказването си за даване на гаранции за сигурността на Русия

2985
Макрон обясни изказването си за даване на гаранции за сигурността на Русия
Снимка: Getty images

Да не бъде унижавана Русия и да й се предоставят в бъдеще гаранции за сигурността - по тези въпроси днес френският президент Еманюел Макрон се аргументира, след като породи нова полемика, когато в интервю за френски медии той говори за архитектурата на сигурността в Европа след края на войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Не мисля, че трябва да превръщаме тези неща в такива големи казуси, да се опитваме да създаваме полемика там, където я няма", заяви Макрон в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се днес в албанската столица Тирана. "Винаги съм казвал същото нещо, а то е, че накрая, в разговорите за мир, ще има теми, свързани с територията на Украйна и те са от компетенциите на украинците. Но ще има и теми, свързани с колективната сигурност на целия регион", заяви Макрон, цитиран от БТА.

Буря от критики на изказването на Макрон за нуждата от гаранции за сигурността на Русия

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако ...

В събота, говорейки за архитектурата на сигурността, която трябва да бъде възстановена в Европа, след като свърши войната в Украйна, Макрон подчерта, че трябва да се дадат тогава гаранции на Русия, за да се намери добър баланс. Тази архитектура на сигурността, изградена от САЩ и СССР, а после от Русия, се разпада от години. Франция настоява върху необходимостта за европейците да бъдат на масата на преговорите, когато нови споразумения за контрол на въоръженията ще бъдат договаряни.

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Една от съществените точки е страхът, че НАТО ще дойде до нейните врати, това е разполагането на въоръжения, които могат за заплашат Русия", обясни Макрон пред френската телевизия Те Еф 1, като припомни настоящите претенции и позиции на Русия.

Преди да нахлуе в Украйна руският президент Владимир Путин поиска от западняците да се откажа от всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО, по-специално към Украйна,  и да изтеглят военните средства на алианса в Западна Европа. Тези условия бяха възприети като неприемливи от членовете на НАТО.

Макрон за пореден път: Русия трябва да получи гаранции за сигурност

Бъдещата архитектура на сигурността на Европа след възстановяването на мира в Украйна трябва да включва гаранции за Москва, заяви френс...

С думите си относно сигурността в Русия, Макрон отново породи критики в Украйна и в някои източноевропейски страни, по-специално онези, които заемат особено твърда позиция спрямо Москва. "Някой иска да предоставя гаранции за сигурността на една терористична и убийствена държава?", попита ръководителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов. "Странно е да говорим за гаранции за сигурността към една страна, която никога не е била изправена пред реален риск от атака и която атакува Украйна", каза литовската премиерка Ингрида Шимоните.

Според Марчин Пшидач, полският заместник вътрешен министър, Макрон допуска грешка, като казва това. "Владимир Путин е мисловно така устроен, че всеки опит за контакт, за помиряване, го прави по-силен психологически", предупреди той.

Латвийският вицепремиер Артис Пабрикс пък каза, че идеята да се дават гаранции за сигурността на Русия означава да се падне в клопката на риториката на Путин, според когото Западът и Украйна са отговорни за войната. Изход от конфликта в Украйна ще има, ако предложим гаранции за сигурността на Украйна, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, допълвайки, че за Русия ще се говори по-късно.

Според Паскал Бонифас, директор на Института за международни и стратегически отношения в Париж има различия относно периода след края на войната, като от едната страна са Полша, балтийските страни, дори Финландия и Швеция, а от другата са Франция, Германия, Белгия и някои южни европейски страни. "Едните споделят идеята, че Русия винаги ще е заплаха, а другите мислят, че тя не може вечно да бъде наказвана и че не трябва да се бърка Путин с Русия".  

Макрон: Няма да принуждаваме Украйна към неизгодни за нея преговори

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа