Малинов: Шулц отложи гласуването, за да намалят социалистите хаоса в своите редици

11001
Малинов: Шулц отложи гласуването, за да намалят социалистите хаоса в своите редици
Снимка: Getty Images / Guliver

Това време беше отпуснато, за да могат социалистите да намалят хаоса в своите редици. Това заяви евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Светослав Малинов пред Actualno.com в коментар за отложеното гласуване в Европейския парламент относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

"В Комисията по международна търговия след много дълги преговори беше постигнат компромисен текст с много голямо мнозинство. Традицията показва, че след като се гласува подобен компромисен текст, след това той се пренася като компромиси и в пленарна зала", обясни Малинов.

Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се водят на ръба на ефективността - толкова са про...

Припомняме, че Комисията по международна търговия в ЕП прие на 28 май резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите (investor state dispute settlement – ISDS). Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията - Европейската народна партия (ЕНП) и Групата на социалистите и демократите, постигнаха споразумение по въпроса.

"Изведнъж се оказва, че Партията на европейските социалисти не е в състояние да спази този компромис, защото те са тежко разделени. В ЕНП сме единни, консерваторите и либералите са единни, зелените също са единни, макар и против. Всички са наясно със себе си. Европейските социалисти обаче се разделиха много сериозно", коментира българският евродепутат настроенията в ЕП. 

"За да ги предпази от позорно гласуване, в което те ще се разделят и част от тях ще гласуват според компромиса, който е постигнат, но част от тях ще гласуват с крайните националисти, Шулц (Мартин Шулц, председател на ЕП, бел.ред.) отмени гласуването", заяви Светослава Малинов. "Знаейки, че социалистите са разделени председателят на Парламента даде 4 седмици те да изяснят въпроса пред себе си", добави той.

По инициатива на Мартин Шулц Европейският парламент отложи насроченото за днес гласуване за ТПТИ. По думите на говорителката на председателя на ЕП, той е взел решение гласуването по документа да бъде отложено, след като са били внесени над 200 молби за поправки в текста на документа. Сега текстовете, внесени от евродепутатите, ще бъдат отново разгледани в Комисията по международна търговия, след което отново ще се гласува докладът.

Сега, по думите на Светослав Малинов, социалистите в ЕП трябва или да се върнат към постигнатото споразумение или да дадат обяснение пред своите лидери защо се отказват да го подкрепят. Част от техните лидери обаче не трябва да се търсят в Европейския парламент, а това са малцината останали водещи политици в Европа, обясни българският евродепутат. "Италианците трябва да обяснят на техния премиер Матео Ренци защо са против, защото Ренци е „за“ споразумението. Евродепутатите от Франция трябва да обяснят на своето правителство защо са против. Франсоа Оланд, разбира се, с определени ревизии подкрепя споразумението. Немските социалдемократи също трябва да направят същото", коментира Малинов.

Евродепутатите ни убедени: ТПТИ ще премахне визовия режим за САЩ

С приемането на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз визовият режим за бълг...

"Разделението е много по-зловещо, отколкото изглежда", заяви той, като обясни, че има разделение между малцината управляващи социалисти в Европа и групата на социалистите в Европейския парламент.

В ЕНП разделението е само на две групи, които, според българския евродепутат, са изключително близки помежду си. Първата група е тази, която смята, че споразумението е добро и трябва да влезе в сила, включително с механизма за защита на инвеститорите. Втората част от депутатите на ЕНП защитават ТПТИ, но смятат, че трябва да се направят ревизии в арбитражния механизъм. Малинов принадлежи към втората група. Близката позиция на депутатите в Европейската народна пария, според Малинов, позволява на групата да гласува за текста, който вече е изготвен в комисията. "В него се препоръчва да се търси разумна промяна в арбитражния механизъм", обясни Малинов.

За да се гласува в полза на ТПТИ, Групата на социалистите и демократите се отказа от първоначалната си позиция против клаузата за защита на инвеститорите. В замяна на това, ЕНП прие уточнения, според които ЕП „взима под внимание, че развитите в ЕС и САЩ съдебни системи...ще предоставят ефективна съдебна защита базирана на принципа на демократична легитимност, ефикасност и ефективност спрямо разходите“, се казва в компромисния текст.

Светослав Малинов посочи, че социалистите в ЕП са разделени на тези, които приемат арбитражния механизъм и ТПТИ, които са много малко на брой, тези, които се колебаят и тези, които напълно го отхвърлят. По думите му обаче гласуването не е против или за ТПТИ или арбитражния съд, а дали да се търси реформа на механизма за арбитражен съд. В момента тече дебатът какви могат да бъдат възможните варианти. Едновременно да има защита на чуждестранните инвеститори и да не бъде този механизъм, който съдържа определени рискове, каза Малинов.

"Има хора, които не искат никакво споразумение със САЩ, независимо колко е добро. Тези хора са популисти и те плашат традиционната левица", допълни евродепутатът от ЕНП.

Малинов: ТПТИ не е непрозрачно, има преизобилие от информация

Преговорите за Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ не са непрозрачни, на сайта на Европейската комисия има преизо...

Малинов заяви, че въпреки ползите от арбитражния съд и възможността за защита на инвеститори чрез тях, той е на мнение, че е това е механизъм, който е прекален за две системи (тези на САЩ и ЕС, бел. ред.), които са много близко политически, ценностно и като правна рамка. "Аз съм въпреки това за ревизия, не за отпадане на възможността за защита на инвеститорите, а за компромиси", обясни той. Според него огромното мнозинство в ЕП има тази позиция.

"Какво ще стане в Комисията по търговия ще реши самата комисия, но за 4 седмици не може да се направи кой знае какво", завърши Светослав Малинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа