Медиен намек: Кристалина Георгиева може да е използвала ЕК, за да вземе повече пари в Световната банка?

9695
Медиен намек: Кристалина Георгиева може да е използвала ЕК, за да вземе повече пари в Световната банка?
Снимка: Европейска комисия

Новата работа на Кристалина Георгиева в Световната банка предизвиква сериозни притеснения в Брюксел. Причината – Европейската комисия опитва да затегне правилата относно това какви постове и каква работа могат да поемат еврокомисари, които вече не са част от ЕК.

Проблемът с Кристалина Георгиева е, че като част от ЕК тя отговаряше за бюджета на ЕС и за човешките ресурси. Годишно ЕС внася 400 млн. евро в Световната банка по проекти, предназначени да се борят с бедността, да стимулират икономическото развитие и да помагат за преодоляване на ефектите от глобалното затопляне в Африка. Част от тези европейски средства обаче се ползват от Световната банка за бонуси за мениджърите ѝ, а Георгиева поема точно пост на мениджър – на изпълнителен директор, припомня "Политико".

Гласеният да замести Кристалина Георгиева германски еврокомисар може да се размине с поста

Ще успее ли германският еврокомисар Гюнтер Йотингер да заеме мястото на Кристалина Георгиева като зам.-председател на Европейската коми...

През април тази година обаче, дирекцията в ЕК, управлявана от Георгиева, е решила да промени формулата за т.нар. такса „менажиране“, която Световната банка плаща за работата по проектите, финансирани с парите от ЕС. Преди април таксата е била плоска, но след това формулата е променена и източници от ЕК твърдят, че така за управляващите проектите в Световната банка премиите, давани всъщност от ЕС, се увеличават. Източниците на "Политико" от Брюксел обаче не излизат с имената си относно твърдението си, тъй като се страхували от политическа репресия.

Официално до април тази година плоската такса за управление на проект е била 5,5% - т.е. пари за плащане на административни разходи. Според новата формула обаче таксата вече може да достигне до 17%, като говорим за проекти, които се управляват директно от Световната банка. Ако става въпрос за проекти, при които Световната банка не поема директното управление, таксата е между 2 и 5% - според големината на проекта.

Съгласно регулация от 2002 година по отношение на разходване на бюджета на ЕС, може да бъдат допуснати изключения и да има по-висока такса от 7% за административни разходи при използване на евросредства, но само ако ЕК издаде мотивирано решение! Решението относно формулата за такса „менажиране“ по проектите на Световната банка, финансирани от ЕС, не е придружено от мотивирано решение от Европейската комисия.

„Няма основание за такса от 17%. Хората ще гладуват, защото трябва да плащаме административни такси на Световната банка“, категорична е Ингеборг Грьосле, председател на Комитета за бюджетен контрол в Европейския парламент.

ЕК не съобщава дали е имало разговори за новия български еврокомисар

Европейската комисия засега не съобщава дали се е състоял разговор между председателя на комисията Жан-Клод Юнкер и българския премиер ...

В официално съобщение от офиса на Кристалина Георгиева отрекоха какъвто и да е конфликт на интереси по темата. "Кристалина Георгиева не е участвала в преговорите за промяна на рамката на донорство на ЕС към Световната банка", казаха от офиса на българския еврокомисар.

"Политико" обаче припомня, че дирекцията в ЕК, управлявана от Георгиева, е поискала да промени текстовете от 2002 година относно финансовата регулация на евросредства. Предложението е направено на 14 септември, а според медията с предложението ще бъде намалена строгостта на одитите от страна на ЕС, когато става въпрос за донорство на средства по проекти на външни за Съюза институции като Световната банка. Причината - предлагат се одити от външни, "независими" органи, когато става въпрос за отпускане на такива средства. "Политико" твърди и, че разполага с имейли от страна на дирекцията на Георгиева, с които се оказвал натиск на други дирекции да одобрят предложените промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com