Международният наказателен съд погна двама руски командири за престъпления срещу човечеството

2231
Международният наказателен съд погна двама руски командири за престъпления срещу човечеството
Снимка: Руско военно министерство

На 5 март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама руски командири - Сергей Иванович Кобилаш и Виктор Кинолаевич Соколов, за предполагаеми престъпления, извършвани в Украйна поне от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г.

Кои са Кобилаш и Соколов?

Сергей Кобилаш е роден на 1 април 1965 г. и е генерал-лейтенант от руските въоръжени сили, който е командир на далекобойната авиация на Въздушно-космическите сили.

Още: Украйна потвърди потопяването на "Сергей Котов": Ето колко милиона долара е струвал корабът

Виктор Соколов (роден на 4 април 1962 г.) е командир на Черноморския флот на Русия. Наскоро руски "Телеграм" канали писаха усилено, че Виктор Соколов бил сменен заради редицата потопени кораби, но по-скоро с надежда, отколкото с твърди факти: Руски пропагандисти: Уволниха командващия на Руския черноморски флот

Защо са издирвани от МНС?

Международният наказателен съд (МНС) реши, че всеки от тях е отговорен за военно престъпление, изразяващо се в насочване на атаки срещу граждански обекти - това е по чл. 8 от Римския статут, основополагащия документ на МНС.

Отговорни са и за военно престъпление, изразяващо се в причиняване на прекомерни случайни вреди на цивилни лица или щети на граждански обекти - пак по чл. 8.

Още: Руски военен кораб избухна близо до Кримския мост (ВИДЕО)

Двамата са издирвани още за престъпление срещу човечеството, изразяващо се в нечовешки действия - съгласно член 7 от Римския статут.

"Съществуват основателни причини да се смята, че те носят индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления за това, че: са извършили деянията съвместно и/или чрез други лица; са наредили извършването на престъпленията и/или не са упражнили подходящ контрол върху силите под тяхно командване. Двете заповеди за арест са издадени след подадени от прокуратурата молби", обявиха от МНС, който е базиран в Хага.

Какво точно са извършили двамата?

Камара II на досъдебното производство счита, че има основателни причини да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетните удари, нанесени от силите под тяхно командване срещу украинската електрическа инфраструктура в периода поне от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г. През този интервал е имало кампания от удари срещу множество електроцентрали и подстанции, които са били извършени от руските въоръжени сили на множество места в Украйна.

Още: Успехът на Украйна в Черно море разби мантрата на Запада за избягване на ескалацията

МНС установява, че има разумни основания да се смята, че ударите са били насочени срещу граждански обекти, а за тези инсталации, които може да са били квалифицирани като военни цели в съответния момент, очакваните случайни вреди и щети за цивилното население биха били явно прекомерни спрямо очакваното военно предимство.

Камара II на досъдебното производство също така счита, че кампанията от удари се квалифицира като курс на поведение, включващ многократно извършване на действия срещу цивилно население в съответствие с държавната политика по смисъла на член 7 от Римския статут. В този смисъл има основателни причини да се смята, че заподозрените носят отговорност и за престъплението срещу човечеството, дефинирано като "други нечовешки действия [...], умишлено причиняващи големи страдания или сериозни телесни повреди или увреждане на психическото или физическото здраве", съгласно член 7 от Римския статут.

Припомняме, че през ноември 2023 г. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) повдигна обвинения срещу руския генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, който според СБУ е нанесъл удар по висока сграда в централния украински град Уман през април миналата година: Като за идиоти: Руска държавна телевизия представи кадри от Уман за мним обстрел на Донбас от украинците (ВИДЕО).

По принцип съдържанието на заповедите от МНС се издава с гриф "секретно", за да се защитят свидетелите и да се предпазят разследванията, добавят от съда. Въпреки това, като има предвид, че продължава нарушението на международното хуманитарно право, Камарата счита, че общественото осведомяване за заповедите може да допринесе за предотвратяване на по-нататъшното извършване на престъпления. Поради това Камара II на предварителното производство счита, че е в интерес на правосъдието да разреши на секретариата на МНС да оповести публично съществуването на заповедите, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и начините на отговорност.

През март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския диктатор Владимир Путин и на детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова за систематично и незаконно отвличане на украински деца. Поради издирването светът стана още по-малък по мащаби за Путин - той ще бъде арестуван на територията на всяка страна, подписала Римския статут.

Още: 30% от Руския черноморски флот си почива под вода: Оценка на украинските ВМС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа