Меркел потвърди ангажимента си към Еврoпейския пакт за стабилност

8085
Меркел потвърди ангажимента си към Еврoпейския пакт за стабилност
Снимка: Getty Images/ Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел повтори своя ангажимент към Европейския пакт за стабилност и растеж в настоящата му форма ден преди важната среща на върха на ЕС и в момент, когато други държави членки го поставят под въпрос.

Документът, който задължава държавите от еврозоната да поставят таван на дефицитите и публичния си дълг, "е отлична рамка", за да гарантира на държавите членки едновременно икономически растеж и бюджетна дисциплина, заяви Меркел в реч пред депутатите от Бундестага, информира АФП. Тя допълни: "Той определя ясни правила и предлага множество възможности за гъвкавост".

Меркел даде рамо на Йотингер за още един мандат в ЕК

Германският канцлер Ангела Меркел настоява еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер да остане в новия състав на Еврокомисията, обя...

Някои държави, сред които Франция и Италия, биха искали отпускане на европейските бюджетни правила, за да могат да инвестират повече и да подкрепят растежа. Дебатът се разгоря с нова сила в последните седмици на фона на пазарлъците за номинацията на новата Европейска комисия и ще бъде сред темите в дневния ред на срещата на върха на ЕС в Брюксел утре и в петък, информира БГНЕС.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел заяви миналата седмица във Франция, че трябва да бъде дадено време на държавите, решени да осъществяват реформи. Меркел побърза да коригира грешката му и повтори днес, че коалицията, която оглавява, "подкрепя напълно правилата на пакта".

За държавите от еврозоната "само дълготрайни структурни реформи могат да гарантират силен растеж", подчерта канцлерът, вярна на линията, която поддържа от началото на дълговата криза през 2010 г. Нейният финансов министър Волфганг Шойбле заяви вчера, че нови дългове биха били "най-лошата грешка" за европейските държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа