X
 
 

Мицотакис нападна Макрон заради Северна Македония и Албания

1347 0
Мицотакис нападна Макрон заради Северна Македония и Албания
Снимка: Getty Images
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова ЕС да започне преговори за членство с Република Северна Македония и Албания догодина, като обвини Франция в блокиране на процеса.

В интервю за The Financial Times Мицотакис критикува решението на френския президент Еманюел Макрон през октомври да блокира одобряването на начална дата за преговори.

Гърция ще поиска подкрепа от НАТО в спора с Турция

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че ще поиска от другите членове на НАТО на срещата на върха на Алианса в Лондон да подкрепят Гърция...

"Надявам се тази грешка да бъде поправена", каза Мицотакис.

Докато беше в опозиция, Мицотакис критикуваше Договора от Преспа, в който Северна Македония се съгласи с Атина да промени името си в замяна на това да проправи пътя към членството в ЕС и НАТО, припомня изданието. Но той обеща, че след като бъде ратифициран, той ще спазва договора и след като дойде на власт, ще подкрепи усилията на Скопие да започне преговори с ЕС.

На въпрос на вестника за влиянието на Русия на Западните Балкани, Мицотакис каза:“Бях притеснен, притеснен съм и ще бъда притеснен. И затова считам, че решението на Европейския съвет трябва да бъде преразгледано през 2020-а". Решението на Макрон да наложи вето върху по-нататъшното разширяване на ЕС разгневи други столици, включително Германия, пише The Financial Times.

Мицотакис призова Макрон да разглежда разширяването на ЕС към Западните Балкани като геополитическа цел, както направиха неговите предшественици в Париж за насърчаване на присъединяването на Гърция преди четири десетилетия.

Мицотакис: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

Гръцкият премиер обвини Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркиране на мигранти, ...

„ Ако разгледаме по-широкия геополитически контекст, съвсем ясно е, че европейският път трябва да бъде отворен за всички страни от Западните Балкани, при условие че те отговарят на изискванията, тъй като това не е автоматичен процес. Разглеждайки някои елементи от историята на Гърция, която през 1979 г. стана член на Европейската икономическа общност, защото френски президент по това време взе смело решение, Мицотакидс каза:  

„Беше ли готова Гърция за членство по това време? Кой знае. И разбира се, процесът беше много различен. Но това беше геополитическо решение и беше най-важното решение за бъдещето на страната, ако погледнем в ретроспекция“.

Гръцкият премиер също критикува изявлението на Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт. Той оцени, че макар някои от притесненията на Макрон относно Алианса да са валидни, използваният термин е контрапродуктивен.

"Понякога езикът, който използваме, е много важен, и може да доведе до обратния резултат", каза Мицотакис. Той поясни, че едно е да се каже, че е необходима реформа в НАТО, но друго е да се каже, че е в състояние на мозъчна смърт.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители