Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

23 април 2024, 13:49 часа • 4208 прочитания

В опит да се справи с множеството оплаквания от шум, Милано се готви да забрани нощните закуски. Италианският град предлага нов закон в защита на „спокойствието и здравето“ на жителите, съобщава Euronews.

Местната управа на града е внесла законодателен документ. Ако бъде приет, новият закон може да влезе в сила от следващия месец и да продължи до ноември - нещо, което няма да се хареса на местните търговци, тъй като те са свикнали да продават сладолед до късно през нощта като част от италианската култура.

Още: Ако ядете преди лягане, с вас ще се случи ето това

Какво предвижда забраната?

Предложението предвижда забрана на всякаква храна за вкъщи, включително пица и напитки, след 00:30 ч. през делничните дни и след 01:30 ч. през почивните дни и официалните празници - всичко това с цел да се ограничи струпването на шумни групи по улиците и да не пречат на местните жители да спят.

Снимка: iStock/Guliver

Забраната ще бъде в сила в 12 от кварталите на Милано, включително централните квартали. Миналия месец кметът Джузепе Сала заяви, че „значителна част от населението се оплаква от твърде много шум“. „В ролята ми трябва да изслушвам всички граждани, включително тези, които трябва да работят, и тези, които искат да правят бизнес“, допълва Сала. „Търсим баланс между социалността и развлеченията, спокойствието и здравето на жителите и свободната икономическа дейност на търговците и предприемачите“, написа във Facebook Марко Гранели, заместник-кмет, отговарящ за сигурността.

Гражданите могат да обжалват

Гражданите имат срок до началото на май да обжалват и да предложат промени в новия предложен закон. Лино Стопани, председател на Fipe, италианската федерация на обществените и туристическите оператори, заявява пред италиански ежедневник: „Проблемът с нощния живот съществува, но това правило само ще създаде щети за бизнеса.“

В отговор Лоренца Бонакорси, председател на община в Рим, заяви пред вестника: „Ако зависеше от мен, щях да забраня продажбата на алкохол за вкъщи в целия център.“

Още: Защо в миналото са лекували болно гърло със сладолед?

Пореден опит да се въведе забраната

Това не е първият път, в който италианският град се опитва да забрани сладоледа късно вечер. През 2013 г. градският съвет, под ръководството на тогавашния кмет Джилиано Пизапия се проваля в опита си да отстрани от улиците нощните любители на сладолед. Предложените мерки са посрещнати с отпор тогава.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес