Мир, братство и светлина - посланието от Ватикана и Витлеем

26269
Мир, братство и светлина - посланието от Ватикана и Витлеем
Снимка: Getty Images/Guliver

Рождество Христово настъпи и символите на християнската вяра - Ватикана и Витлеем, изпратиха своите послания за мир, братство и светлина по света. Именно във Ватикана и Витлеем бяха отслужени първите празнични служби за Коледа.

Папа Франциск отбеляза първото си Рождество Христово като лидер на повече от един милиард католици по света, предаде bTV.

Светият отец призова хората да загърбят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бог и
своите събратя. Франциск, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред около 10 хиляди вярващи в препълнената базилика "Свети Петър" тържествена Рождественска меса, наблюдавана от хиляди други вярващи върху огромни екрани на площада
отвън. Камбаните на базиликата зазвъняха, когато хорът на Сикстинската капела изпълни Глория - молитва, започваща с думитеот Библията, че ангели са пели в нощта, когато Исус се е родил във Витлеем.

Франциск изнесе кратка проповед, чието послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината. Ако обичаме Бог и нашите братя и сестри, сме облени в светлина, но ако сърцата ни са затворени, ако сме обсебени от гордост, хитрост и себичност, тогава тъмнина пада вътре в нас и около нас", заяви папата.

Той призова хората да не се страхуват да достигнат до Бога. В унисон с тезата за смирението, която направи централна в своето служба, папата носеше сам статуя на Младенеца вместо това да направи някой от помощниците му. Днес Франциск ще произнесе коледното си послание Urbi et Orbi - Към града и към света - и ще благослови вярващите.

Големият празник беше честван и по Светите земи. Хиляди християнски богомолци от целия свят изпълниха Витлеем, библейското рождено място на Исус в студената ясна нощ, за да отпразнуват Коледа.

"Посланието на Коледа е послание за мир, любов и братство", обърна се към множеството латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал. Сред стотиците вярващи в църквата "Рождество" бяха палестинският президент Махмуд Абас, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и йорданският външен министър Насер Джуде. В проповедта си Туал се обърна към Абас и му каза, че се моли за справедлив мир за палестинците.

Патриархът, който сам е палестинец, изрази съчувствие към положението на палестинците. "Светът преживява дълга нощ на войни, разрушения, страх, омраза и расизъм", напомни Туал, имайки предвид конфликтите в Африка, Азия и Близкия изток. Броят на посетителите за Рождество през тази година във Витлеем е под рекордните равнища от края на 90-те години, но е по-голям в сравнение с миналата година, съобщи палестинското министерство на туризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа