Мобилизация на жените в Украйна: Кои няма да могат да напускат страната

20390
Мобилизация на жените в Украйна: Кои няма да могат да напускат страната
Снимка: Getty Images

Въведените наскоро в Украйна ограничения за пътуване в чужбина за жени гражданки на страната, които се водят на военен отчет, няма да важат за всички, а само за тези, които са получили статут на военнослужещи. За онези жени, които според последните разпоредби на украинските власти, са задължени просто да се регистрират във военните служби, такива ограничения няма да има. Това обясни Фьодор Вениславски, член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада (парламента на Украйна).

"Що се отнася до ограничението за пътуване в чужбина за военнослужещи жени, такова ограничение ще се прилага изключително за жени, които вече са били мобилизирани за изпълнение на определени мобилизационни задачи. За тези жени, след като са получили статут на военнослужещи, важат съответните права и ограничения“, обясни той пред РБК-Украйна. За останалите категории жени, дори когато те трябва да са на отчет във военните служби, тези ограничения няма да се прилагат и правителството не обмисля такива да бъдат въвеждани, допълни Вениславски.

Жени на военен отчет и други нови моменти при мобилизацията

Още: Буданов: Украинското разузнаване преговаря с още няколко руски пилоти да се предадат със самолетите си

В Украйна военно положение бе въведено веднага след руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Наскоро с указ на президента Володимир Зеленски то за пореден път бе удължено - до 15 ноември 2023 г.

Новото е, че от 1 октомври 2023 г. жените, заети в медицинския и фармацевтичния сектор в Украйна, подлежат на регистрация във военните служби. Ако завършилите тези специалности, не се свържат с военните в рамките на един месец след завършване на обучението си, те могат да бъдат глобени. 

За "засилване" на мобилизацията по молба на военните Зеленски заговори на 23 август на пресконференция в рамките на „Кримската платформа“. Според юристи, ако Върховната рада реши да засили мобилизацията, правилата, които дават отсрочка на определена категория студенти, могат да бъдат преразгледани, пише РБК-Украйна. Например, могат да бъдат призовавани вече и лица, които следват второ или трето висше образование след 30-годишна възраст, както и постъпили в учебни заведения през 2022 г. след въвеждането на военното положение.

Кои украинци ще получават призовки от есента

Още: Руски войници, върнали се от войната в Украйна, ще стават преподаватели в училищата

От 1 септември повиквателни ще продължат както и досега да получават лица от 18 до 60-годишна възраст, които отговарят на установените здравни норми и не са получили отсрочка. Това касае най-вече военнозадължени лица с предишен боен опит, а на второ място - хора с определени специалности като например шофьори, свързочници, оператори на безпилотни летателни апарати, снайперисти - инструктори и стрелци, ИТ специалисти и др.

Но сега вече ще могат да бъдат мобилизирани и частично годни по здравословни причини мъже от 27 до 60 години без военен опит, както и досега изключените от военния регистър мъже на възраст от 18 до 60 години (с т.нар. „бял ​​билет“), които са признати за годни или частично годни по здравословни причини по време на военното положение с решение на Военновременната комисия и които не са извършили тежки престъпления.

Както и до момента доброволно могат да се регистрират във военните служби редица категории лица, включително чужди граждани, желаещи да участват в защитата на Украйна.

Екстрадиране на украински мъже от чужбина

Още: Вместо ПВО: Хеликоптер изля 100 литра светена вода върху руска военна база (СНИМКИ)

Наскоро украинските власти съобщиха, че ще могат да бъдат екстрадирани украинци, укриващи се от военна служба, които са пътували в чужбина с помощта на фалшиви сертификати от Военномедицинската комисия, че са освободени от военен отчет.  

Давид Арахамия, лидерът на партия "Слуга на народа", заяви, че украинските правоприлагащи органи могат да поискат екстрадирането на такива лица от почти всяка страна по света с изключение на Русия. В интервю за РБК-Украйна той каза, че напусналите Украйна нелегално ще бъдат подведени под отговорност за даване на подкуп, за фалшифициране на документи и за отклоняване от мобилизация.

Тази информация бе потвърдена и от Фьодор Вениславски. Той разясни, че според Наказателния кодекс на Украйна се носи отговорност за използването на закупени на черния пазар удостоверения от военномедицинска комисия за непригодност за военна служба. Украйна е длъжна да издаде международна заповед за арест за такива лица, добави Вениславски.

Междувременно излезе информация, че Австрия не възнамерява да екстрадира мъже в наборна възраст в Украйна, информира сайтът Exxpress, позовавайки се на съобщение на Министерството на вътрешните работи. Според журналисти в момента в Австрия има около 14 000 украински мъже.

Още: Буданов: Русия обмисля да мобилизира още 450 000 души

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа