Москва не отговори на ултиматума на Мей за Скрипал, оплака се от готвена британска кибератака

2837
Москва не отговори на ултиматума на Мей за Скрипал, оплака се от готвена британска кибератака
Снимка: Getty Images/Guliver

Точно в 2:00 часа изтече даденият от британския премиер Тереза Мей ултиматум на Русия - Москва да даде подробни обяснения относно отровата "Новичок", с която се твърди, че е отровен руския шпионин Сергей Скрипал. Мей поиска обясненията да бъдат дадени пред Организацията за забрана на химическите оръжия. Отговор от руска страна не последва.

Преди ултиматумът да изтече, руското посолство в Лондон обяви официално, че няма да има отговор, докато Русия не получи проби от веществото, с което се смята, че е отровен Скрипал. А руският външен министър Сергей Лавров определи като "боклук" реакцията на Лондон на това искане, тъй като британците са дали само някакви "неясни" обяснения за веществото, използвано за покушението срещу Скрипал.

Откриха мъртъв приближен на покойния опонент на Кремъл Березовски

Руски гражданн, свързан с покойния опонент на Кремъл, магната Борис Березовски, е открит мъртъв в Лондон при неизяснени обстоятелс...

Междувременно руското посолство в Лондон официално поиска от външното министерство на Великобритания разяснения за възможността да бъде осъществена кибератака от Великобритания срещу Русия. Информацията е публикувана в профила на посолството в Twitter, предаде БГНЕС.

По-рано във вторник (13 март) руското представителство в Лондон обяви, че вероятната атака предизвиква сериозно безпокойство. Като коментира заявления в британския парламент, направени в понеделник за планирани кибератаки срещу Русия, говорител на посолството обяви: "Такива заявления на редица депутати, както и на позоваващи се на източници в правителството медии за възможна употреба на "настъпателен кибернетичен потенциал" предизвикват сериозно безпокойство. Русия е обвиняване не само неоснователно и провокативно за станалото в Солсбъри (бел. ред. - отравянето на руския шпион Сергей Скрипал), но и я плашат с кибератаки, плановете за които вече се разработват“.

"Съдейки по заявленията на министър-председателя Тереза Мей, такова решение може да бъде взето още на 14 март на заседанието на Съвета за национална сигурност. Призоваваме британската страна още веднъж да претегли последствията от подобно безотговорно решение", подчертава посолството на Русия.

Като се позовава на свой източник, авторитетният британски вестник The Times излезе с твърдението, че Великобритания разглежда възможността за извършване на кибератака срещу Русия в отговор на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Русия няма да отговори на исканията на Великобритания, свързани с отравянето на Скрипал

Русия няма няма да отговори на исканията на Великобритания във връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал, докато руската ...

Според изданието Министерството на отбраната на Великобритания, съвместно с Центъра за правителствена връзка (Government Communications Headquarters, GCHQ) разработва настъпателна киберпрограма. Тя може да бъде използвана за атака срещу компютърната мрежа на Кремъл, или срещу сайтове, които, според британското убеждение, разпространяват неистински новини.

Според твърденията на Тереза Мей, Русия с голяма доза сигурност има съпричастие в отравянето на Скрипал и дъщеря му, отравянето е било извършено с помощта на създадения в Съветския съюз боен нервнопаралитичен газ "Новичок".

Извън варианта "кибератака", днес (14 март) пред Камарата на общините на британския парламент се очаква Мей да представи варианти за британски отговор. Те варират от бойкот на Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през лятото и за което кандидат беше и Великобритания, до обявяване на руския посланик в Обединеното кралство за персона нон грата и евентуални нови санкции лично от Лондон спрямо Москва, както и разполагане на допълнителни военни части на НАТО в близост до руските граници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа