МОТ: Затягането на коланите руши социалния модел на Европа

12873
МОТ: Затягането на коланите руши социалния модел на Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

1/4 от население на ЕС живее в бедност заради кризата.

Това и други заключения се съдържат в доклада от 357 страници на базираната в Женева Международна организация по труда (МОТ), предаде БГНЕС.

"Постиженията на европейския социален модел, който драстично намали бедността и насърчи благоденствието след Втората световна война, се рушат от краткосрочни регулационни реформи", гласи докладът "Социалната защита в света", цитиран от "ИЮ Обзървър". В него се подчертава, че мерките за балансиране на бюджетите не са стимулирали онзи икономическия растеж, който е необходим за създаване на работни места.

В доклада се припомня, че поддържането на социална защита не само намалява бедността, но и поощрява растежа чрез подобряване на здравословното състояние на уязвимите групи, увеличаване на тяхната производителност е разширяване на вътрешното търсене.

В семействата от страни, където действа режимът на строги икономии като Ирландия, Кипър, Гърция и Португалия, е отбелязан рязък спад на доходите, които води и до по-малка консумация.

В Гърция заплатите паднаха с 35 на сто от 2008 г. насам, а безработицата се е увеличила с 28 на сто. В същото време реформите за социално осигуряване се заменят със система, която ограничава отговорността на гръцката държава.

За сравнение МОТ смята, че равнището на бедност във Финландия през 2010 г. би било над 30% спрямо реалните 7%, ако правителството бе рязко намалило социална защита на нуждаещите финландци.

МОТ отбелязва, че някои структурни реформи, наложени върху правителствата, са предназначени за създаване на по-ефективна администрация. Но според организация акцентите са били поставени неправилно върху уравновесяването на бюджетите, "без да се отчетат адекватните обезщетения за всички хора".

В крайна сметка Европа взе такова решение срещу кризата, което породи устойчива безработица, ниски заплати и високи данъци. А тези три фактора засилиха бедността, която е обхванала 123 млн. души или 24% от населението на Евросъюза.

Докато преди началото на кризата броят на тази категория е бил 116 млн. души. Днес в бедност живеят 800 000 деца повече в сравнение с периода отпреди 5 години.

"Някои прогнози предвиждат още 15-25 млн. души да бъдат застрашени от бедност до 2025 г., ако продължи сегашната фискална политика за уравновесяване на бюджетите", предупреждава МОТ.

От своя страна Еврокомисията смята, че безработиците ще се увеличи до 26 млн. души. Тя отбелязва, че 5,3 млн. млади хора са без работа и около половината от безработните не са имали работа повече от една година.

"Въпреки че има някои признаци на икономическо възстановяване, то остава бавно, все още е много крехко и е неравномерно в рамките на Евросъюза ", заяви вчера еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Той добави, че почти една четвърт от населението все още смята, че е застрашено от бедност.

Богатите украинци и руснаци губят милиарди заради напрежението в Крим

Само в рамките на вчерашния ден най-богатите 300 души на планетата са загубили 44,4 млрд. долара заради напрежението между Украйна и Ру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа