МВнР:На борда на отклонения в Беларус самолет е имало български гражданин

5563
МВнР:На борда на отклонения в Беларус самолет е имало български гражданин
Снимка: Pixabay

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света, обощава БНР. По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше задържан журналистът Роман Протасевич.

От външното министерство в София информираха, че на борда на самолета е имало български гражданин и заявиха, че България определя случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

Възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус бе включена извънредно в дневния ред на Европейския съвет.

Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред БНР Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана ...

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за международно разследване на инцидента. Той каза, че при инцидента беларуските власти са застрашили безопасността на пътниците и екипажа.

Американското правителство порица остро действията на Минск. Държавният секретар Антъни Блинкън настоя за незабавното освобождаване на Роман Протасевич.

„Искаме незабавното му освобождаване. Този шокиращ акт на режима в Беларус застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", изтъкна Блинкън. Подкрепяме свикването възможно най-скоро на съвета на Международната организация за гражданска авиация, посочи той.

Министерството на транспорта на Беларус е създало комисия за разследване на инцидента. Беларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания да кацне вчера в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива. Според властите авиодиспечерите дали „препоръки“ на екипажа на самолета на „Райънеър“, а не са го принуждавали да кацне, използвайки заплахи. Минск изрази готовност да допусне посещение на външни експерти, за да се запознаят с разследването.

Литва започна разследване. Властите във Вилнюс съобщиха, че предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Дъблин: Отклоняването на полета на Ryanair от Беларус е авиационно пиратство

Дъблин определи принудителното отклоняване на полет, извършван от ирландската авиокомпания Ryanair и превозващ белоруски опозиционен ак...

Литва възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите срещу властите в Беларус заради принудителното отклоняване на самолета и ще поиска и обявяването на въздушното пространство на страната за небезопасно за граждански полети, заяви литовският президент Гитанас Науседа. Той поиска освобождаването на задържания журналист Роман Протасевич и определи случилото се като акт на държавен тероризъм.

Литовският външен министър Габриелиус Лансбергис обсъди въпроса за самолета с помощник държавния секретар Филип Рийкър. Министърът призова за твърд отговор от страна на Запада. Междувременно външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичус заяви, че въздушното пространство на Беларус трябва да бъде затворено за всички международни полети.

Ръководителят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Боб Менендес, заедно с колеги от Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания, излязоха с изявление по повод инцидента и призоваха за забрана на всички полети над Беларус. Освен това съобщението съдържа препоръка към страните от НАТО и Европейския съюз да наложат санкции на Минск и да прекратят способността на беларуските власти „да използват Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа“.

Белгия призова Европейския съвет да въведе забрана за полети до ЕС на националния авиопревозвач на Беларус "Белавиа".

Ирландия смята, че няколко агенти на разузнаването на Беларус са пътували с отклонения самолет и са го напуснали след кацането в Минск и задържането на Роман Протасевич, посочи ирландският външен министър Саймън Ковни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа