Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На плаж в Португалия с мобилно приложение

16 май 2020, 11:33 часа • 1991 прочитания

Португалия ще отвори плажовете си на 6 юни, обяви днес премиерът Антониу Коща. Той призова гражданите да инсталират на мобилните си телефони приложение, което ще им позволи да проверят дали има свободни места на плажовете, които искат да посетят.

Според въведените в страната нови правила, плажуващите трябва да са на разстояние 1,5 метра един от друг, шезлонгите може да бъдат наемани само за половин ден, а груповите спортове остават забранени.

Полицията няма да следи за спазването на изискванията по плажовете, заяви премиерът и призова гражданите да спазват правилата.

„Плажовете трябва да бъдат място за почивка”, подчерта той.

Агенцията за околна среда на Португалия разработи мобилна апликация, която ще събира данни в реално време за броя на хората на плажа, така че във всеки момент ще може да се провери, колко хора има там.

Правителството и мобилните оператори работят върху възможността данните да не се отнасят само до броя на хората на плажа, но и до тяхното разположение.

От 18 май Португалия ще започне втори етап от облекчаване на ограниченията, което означава, че ще бъдат отворени музеите, ресторантите и училищата за определена категория ученици. На 4 май правителството позволи да се отворят малките магазини и облекчи рестрикциите по отношение на пътуванията.

Според икономическите показатели, през първото тримесечие на годината ръстът на икономиката на Португалия е с 3,9% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година.

Значително е нараснала и безработицата.

Спадът на БВП се дължи основно на ситуацията в областта на туризма, където броят на нощувките намаля с 60 % през март в сравнение с март 2019 г. 

Коронавирус и кино: Ами секс във филмите след пандемията?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес