Над 1 млн. държавни служители във Великобритания стачкуват

11437
Над 1 млн. държавни служители във Великобритания стачкуват
Снимка: Getty Images/Guliver

Над един милион държавни служители стачкуват във Великобритания заради орязването на заплатите им от правителството в рамките на програмата за строго ограничение на разходите, съобщиха профсъюзите.

В стачката, която е най-голямата, откакто коалиционното правителство на премиера Дейвид Камерън дойде на власт през 2010 г., участват служители в работещи във много сектори – от учители и държавни чиновници до улични метачи и работещите в службите за поддръжка на парковете.

Планирани са серия от протести във Великобритания, включително един в центъра на Лондон, който ще завърши с митинг на площад Трафалгар.

В рамките на усилията си за балансиране на публичните финанси дясноцентристкото правителство на Камерън замрази заплатите в държавния сектор през 2010 г. за две години и оттогава ограничи увеличаването на заплатите до един процент на година, информира БГНЕС.

Профсъюзите твърдят, че по този начин възнагражденията не могат да наваксат нарастването на разходите за живот.

"Поради това днешните стачници заслужават обществена подкрепа", заяви генералният секретар на Конгреса на профсъюзите Франсис О`Грейди. "Те казват, че обикновените трудещи се не трябва да бъдат изключвани от възстановяването и че всички ние трябва да получим справедлив дял, тъй като икономиката отново нараства", допълни той.

Британската икономика излезе от рецесия през 2009 г. след резкия спад, породен от глобалната финансова криза. Оттогава тя непрекъснато набира сили. Въпреки стачките правителството заяви, че очаква "мнозинството усърдно работещи държавни служители да се явят на работните си места в страната".

То е категорично, че стачките не са оправдани и допълни, че "ограниченията в заплащането" са били необходими в рамките на мерките за строги икономии, наложени след рецесията, последвала финансовата криза от 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа