Над 1200 учени: Британската политика срещу коронавируса е заплаха за целия свят (ВИДЕО)

9679
Над 1200 учени: Британската политика срещу коронавируса е заплаха за целия свят (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Истински научен взрив от недоволство и тревога набира скорост срещу политиката на британското правителство, ръководено от Борис Джонсън. Той е изразен в писмо, подписано от над 1200 учени от цял свят, което е изпратено до авторитетното научно британско списание The Lancet.

Опасението на всички тези учени, някои от които са консултанти по КОВИД въпросите в правителствата на собствените си държави, е, че с поголовното вдигане на мерките срещу коронавируса от 19 юли, британското правителство създава предпоставки за възникване на истински нов щам на вируса, а не на вариант като досегашните – щам, който ще е изцяло резистентен на ваксините срещу COVID-19. Досега, вече над година и половина, няма възникване на нов щам на вируса – т.е. вариант, срещу който нито едно от произведените от ваксина или от преболедуване антитела, да не действа изобщо! Ваксините може да бъдат подобрени, но това изисква време и ресурси, а през това време много хора ще бъдат изложени на милостта на новия вирус, е заключението на учените.

„Нека не си правим илюзии – ние сме държава, в която правителството ни предприема стъпки максимално да изложи най-младите на вирус, който предизвиква хронични заболявания при мнозина. Правителството ни слага край на всички защитни мерки за децата ни, включително изолация на конктактните с доказани случаи на коронавирус (т.нар. балони)”, предупреждава в Twitter д-р Дийпти Джурсани, детски епидемиолог и водещ лекции в университета „Кралица Мери” в Лондон.

Половината британци са срещу премахването на ограниченията срещу COVID-19

Половината от гражданите на Обединеното кралство изразяват загриженост относно отмяната на ограничителни мерки срещу COVID-19, която тр...

„Вярваме, че това решение (за вдигане на мерките) е опасно и детинско. Край на пандемията означава достатъчно голяма част от населението да има имунитет, за да бъде предотвратено експоненциално увеличение на случаите на заразени. Колективен имунитет е невероятно да бъде достигнат до 19 юли без много по-голям темп на ваксинация, отколкото може да бъде очакван до тази дата (към 16.07.21 само 53,2% от британците са изцяло ваксинирани при необходима от епидемична гледна точка граница от поне 70%, като масово ваксинираните са хора над 50-годишна възраст)”, гласи уводът на писмото.

Според написаното в писмото, с действията си британското правителство буквално насърчава разпространение на вируса при по-младите, при децата. Посочва се и, че точно училищата се превръщат в огнища на коронавирус – във Великобритания отдавна няма ясни данни какво се случва там.

„В Нова Зеландия винаги сме гледали на Великобритания като на лидер що се отнася до научен опит. Затова е толкова абсурдно, че сега Великобритания не следва дори основни принципи на общественото здравеопазване”, коментира Майкъл Бейкър, един от посписалите писмото и професор по обществено здравеопазване в Университета на Отаго. Той е член на групата по технически въпроси за COVID-19 на новозеландското правителство, посочва The Guardian.

„Не можем да разберем защо се случва това при всичкото научно знание, което имате”, коментира и проф. Хосе Мартин-Морено от Университета във Валенсия, старши съветник в Световната здравна организация (СЗО).

Предупреждение с официални данни: Делта коронавирусът прави пандемия сред неваксинираните

Делта вариантът на коронавируса (COVID-19) сега е доминиращият в световен мащаб, придружен от прилив на смъртни случаи в САЩ, почти изц...

„Страхувам се, че примерът на Великобритания може да бъде последван от други. Ние имаме почти същото ниво на ваксинирани като Обединеното кралство”, заяви д-р Уилям Хасълтайн, бивш член на научния екип на Харвардския университет.

Проф. Кристина Пейгъл, директор на звеното за развойна научна дейност на University College в Лондон казва, че защото Великобритания е световен транспортен хъб, всеки вариант на коронавируса, който стане доминиращ на Острова, ще стане доминиращ и на планетата. „Политиката на британското правителство не засяга само нас. Тя засяга всеки и всеки попада под нейното влияние”, категорична е проф. Пейгъл.

Според проф. Крис Уити, главен здравен инспектор за Англия, на всеки три седмици има удвояване на приетите в болница заради пика на заразата, предизвикан от Делта варианта на коронавируса. Само към 15 юли има 3786 приети в болница в Англия с диагноза коронавирус.

Още: Двама експерти са категорични, че заразата с коронавирус в България отново тръгва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа