Над 200 имигранти от Африка бяха спасени при поредната буря край Лампедуза

14707
Над 200 имигранти от Африка бяха спасени при поредната буря край Лампедуза
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо 233 бежанци от Африка са спасени край бреговете на италианския остров Лампедуза, предаде Агенция ANSA.

За спасяването на бежанците - граждани на Еритрея, Нигерия, Сомалия, Пакистан, Замбия и Мали, са били задействани военни кораби и хеликоптери на хуманитарната мисия „Маре нострум”. Спасителната операция е била затруднена от буря, бушуваща в района на търпящия бедствие кораб на имигрантите.

61 имигранти бяха спасени край Лампедуза

Шейсет и един емигранти от Африка бяха спасени от италианските власти край южния остров Лампедуза, предаде ДПА, като се позова на брего...

Това е поредна спасителна операция в близост до сдобилия се с печална слава италиански остров, който се превръща в разпределителен пункт на търсещите по-добър живот в Европа африкански имигранти.

Всяка година хиляди бежанци от Африка се отправят към Лампедуза, рискувайки живота си – в препълнени и несигурни лодки, водени от мечтата за ново начало в Европа. Не са малко случаите, в които лодките се преобръщат или потъват: в началото на октомври 2013 година например пред бреговете на острова се удавиха над 300 души, което фокусира вниманието на международната общност върху острова. Когато се случи такова нещо, ЕС отправя тревожен поглед към Италия, пише БГНЕС. В останалите случаи обаче европейците сякаш забравят за трагедията на африканските бежанци. Тези, които се доберат до Италия живи, биват заключвани в приемни лагери за дълги месеци въпреки, че престоят им там би трябвало да е ограничен до броени дни. Почти никой не знае как точно изглеждат условията там, защото само малцина имат достъп до тези лагери. Особено скандален случай излезе в края на миналата година - тогава се появи клип, в който се вижда как бежанците биват третирани като животни по отношение на хигиената.

Високият брой на бежанците неведнъж е поставял острова и жителите му на сериозно изпитание. През 2011-та година, след свалянето на тунизийския диктатор Бен Али и последвалата Арабска пролет, към Лампедуза се отправиха хиляди бежанци. Тогава правителството в Рим обяви бедствено положение, а тогавашният вътрешен министър Роберто Марони обвини другите европейски държави в бездействие относно бежанския проблем на Стария континент. Марони беше част от Северната лига, благодарение на която преди време Италия сключи споразумение с Либия и с други африкански държави за връщане на нелегалните имигранти. Комисариатът на ООН за бежанците разкритикува това решение и подчерта, че така на хората, бягащи от диктатури, войни и глад, не им се дава никакъв шанс да подадат молба за убежище в Европа. Въпреки сключеното споразумение обаче "Северна лига" така и не успя да сложи край на притока на бежанци. Затова в последствие партията реши да определи нелегалното пресичане на границата като престъпление и обяви, че легално може да пътува само онзи, който има в джоба си трудов договор с някоя фирма.

Правителството на Енрико Лета, дошло на власт през пролетта на 2013-та, обеща да промени този закон. И до днес обаче това все още не се е случило. Според италианските помощни организации, този регламент е твърде нереалистичен и лицемерен. Почти никой италиански работодател не би назначил някого от Мали или Еритрея, когото дори не е виждал на живо, казват правозащитниците.

Междувременно гръцката брегова охрана спаси група от 85 нелегални имигранти, включително жени и деца, от потъващ кораб в югоизточната част на Егейско море. Те са били преместени в друг кораб и са откарани до остров Астипалея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа