Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 350 български камиона чакат край Дувър, още 130 са на паркинг

23 декември 2020, 10:48 часа • 2299 прочитания

Британското правителство съобщи, че е постигнало споразумение с Франция за това шофьорите на камиони, блокирани в Обединеното кралство заради затварянето на границата, да могат да напуснат страната, като им бъде направен бърз тест за коронавирус на тръгване. Това предаде АFP, цитирана от Националното радио.

"Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от националността им, трябва да бъдат подложени" на тест, който дава резултат за около 30 минути, заяви в комюнике Министерството на транспорта.

Този протокол ще бъде преразгледан на 31 декември, но може да остане в сила до 6 януари, се казва още в съобщението.

Английското пристанище Дувър обяви, че вече се подновява трафикът към Франция след постигнатото споразумение между Париж и Лондон.

Британските власти са създали пунктове за тестване, където водачите могат бързо да получат резултати и да продължат към Франция, съобщи Министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс. В случай на положителен тест, шофьорите ще трябва да се изолират на британска земя за 10 дни.

Най-малко 2800 шофьори на камиони чакат край Дувър възможност да стигнат до континента.

"Над 350 български камиона са на опашката и чакат, а още 130 камиона са на паркинг", съобщи в предаването "Преди всички" Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи: "Положението е изключително тежко, надяваме се утре до обяд движението да бъде разтоварено". Арабаджиев отговори, че нямат данни за здравословни проблеми на нашите шофьори. Той благодари на българското посолството в Лондон, с което са в постоянна връзка.

Още по темата - четете в този материал

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес