Наплив от БГ-просяци в Леверкузен

8602
Наплив от БГ-просяци в Леверкузен

Зачестяват набезите на крадци и просяци от България в Леверкузен. Повечето от тях са гастрольори от близкия Дуисбург, където положението не е никак по-розово.

Градските власти са се видяли в чудо и търсят изход.

На 8 август в Буршайд, разположен недалеч от Леверкузен, две жени от югоизточноевропейски произход, на 21 и 32 години, регистрирани в Дуисбург, привлекли вниманието на полицията - просели пари за болните си деца. Полицаите ги пропъдили и двете жени отпътували с кола с българска регистрация, с която - както казват от полицията, били извършени кражби и взломове. Полицаите ескортирили колата до качването й на аутобана.

Същият ден, почти по същото време в друг близък до Леверкузен град - Вермелскирхен органите на реда се натъкнали на други две жени - на 25 и 27 години, които просели милостиня предимно от по-възрастни хора. По време на акцията едната от двете демонстративно навирала в лицата на заговорените хора папка, което според полицията е типичен подход при кражби. На 14 август в самия Леверкузен пък две деца заговорили пенсионер, докато си теглел пари от банкомата. Едното се опитало да вземе изтеглените пари, но човекът забелязал това и предотвратил кражбата. Впоследствие се оказало, че децата са придружавани от две жени - на 16 и 20 години, отново с регистрация в Дуисбург.

Както става ясно от вестникарските публикации, много от изявяващите се в Леверкузен измамници са с регистрация в Дуисбург. Известно е също, че в дуисбургския квартал Хохфелд живеят много пришълци от Югоизточна Европа. В района, обитаван от около 18 000 души, живеят междувременно три-четири хиляди български роми, произхождащи предимно от Шумен. Отишли в Дуисбург да търсят по-добър живот, но в Германия много от тях живеят в жилища без течаща вода и отопление. Социалните служби съобщават за наемодатели, които били сложили по 10-20 матрака в тесни жилища, за които взимали по 10-15 евро на ден.

От присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз през 2007 жителите на двете страни могат да престояват по три месеца в Германия без да се регистрират, но нямат правото да работят. Не могат и да претендират за социални помощи. За да преживеят, много от пришълците работят на черно - срещу 3 до 5 евро на час.

Покрай зачестилите гастроли на измамници от Дуисбург в Леверкузен кметът на града Фридрих Буш решил да посети района, откъдето пристигат смутителите на реда. "Бях едновременно ужасен и потиснат. Кварталът, който посетих, в момента се санира. Отляво и отдясно на главната улица има места за паркиране, където се събират на групи мъже от югоизточноевропейски произход. По тротоарите седят жени с деца и просят".

Добил непосредствена представа за социалните проблеми, възникнали покрай масовото преселение на водени от бедността бежанци от Южна Европа в Дуисбург, кметът констатира, че мизерните условия, при които те живеят, благоприятстват извършването на криминални прояви.

Междувременно и градските власти в Дуисбург решили да предприемат нещо - на базата на разработена концепция за интеграция. Засега обаче съвсем не е сигурно дали необходимите за реализацията на концепцията осем милона евро ще могат да бъдат набавени. Властите в Дуисбург възнамеряват да се справят с проблема най-вече чрез прилагането на социални мерки и това е положително, смята кметът.

"Проблемът на бедните бежанци не може да се реши едностранно с рестриктивни мерки - с такива мерки се постига само известно отлагане. Трябва да е ясно, че става дума за обществен проблем, в чието решение трябва да се включат и Европейският съюз, и германската държава, и отделните провинции", смята Фридрих Буш.

Повечето пришълци от Южна Европа се опитват да подобрят условията си за живот по законен път. Но една малка група се опитва да си набави нужните средства чрез измама.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа