Направете като мен и няма да съжалявате: Разказва руският пилот, който се предаде с хеликоптера си (ВИДЕО)

20580
Направете като мен и няма да съжалявате: Разказва руският пилот, който се предаде с хеликоптера си (ВИДЕО)
Снимка: принткрийн/YouTube/"Збиті льотчики Росії"/ТСН

Никой не знаеше какво се случва с мен. Вероятно в продължение на 3-4 дни никой не разбираше какво точно се случи. Аз категорично не приемам агресивната война на Русия срещу Украйна и не искам да бъда замесен във военни престъпления. Това са думите на 28-годишния руски пилот капитан Максим Кузминов, служил в 319-ти отделен вертолетен полк на армейската авиация на Русия (военно поделение 13984, дислоцирано в Приморския регион на Русия), който преди дни се предаде на Украйна заедно с управлявания от него вертолет Ми-8.

Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна публикува на 3 септември в YouTube документален филм „Свалените пилоти на Русия“, в който се разказва и за случая с Кузминов (най-долу в текста около 55 мин на видеото). Руският пилот разказа как е протекла операцията под кодовото име „Синигер“ и защо е избрал да се предаде.

Руснакът обясни, че сам се е свързал с украинските разузнавачи. В хода на разговора те са му предложили гаранции за сигурност, нови документи и парични компенсации, след което са започнали да планират самия полет. По думите му за него е бил организиран безопасен въздушен коридор, а той е летял на изключително малка височина в пълно радиомълчание.

ОЩЕ: Като операция на МОСАД: Разкриха подробности за пленяването на руския хеликоптер (СНИМКИ)

В последния етап на операцията пилотът е бил ранен, но украинците са успели навреме да му окажат медицинска помощ. Във филма се показват и кадри от евакуацията на ранения пилот.

Капитан Кузминов призовава колегите си руски пилоти да последват примера му като казва, че в момента повечето от тях просто не са наясно какво се случва и заради пропагандата нямат реален поглед върху нещата. „Ако направите това, което направих аз, няма да съжалявате. Ще ви бъде предложена работа, където пожелаете. Ще бъдете осигурени до края на живота си с абсолютно всичко. Просто ще откриете един нов свят. И помнете: вие просто не знаете много, не сте виждали как живеят другите хора. Когато всичко това ви се разкрие, вие радикално ще промените мнението си."

Кузминов добавя още, че в Украйна няма нацисти и фашисти. 

„Това, което се случва сега, е просто геноцид над украинския народ. Както над украинския, така и над руския. Това, което предопредели в най-голяма степен моята постъпка, бе, че не искам да участвам в тези престъпления. Украйна определено ще спечели тази война, народът й е много сплотен... Целият свят помага, защото разбира, че преди всичко трябва да се цени човешкият живот... Никой не иска тази война", каза той.

ОЩЕ: Операция за пример: Руски военен хеликоптер избяга в Украйна от тиранията на Путин (ВИДЕО)

Кузминов разказва във филма, облечен в тениска с герба на Украйна, и казва, че заедно със семейството си иска да остане да живее в страната. Освен това се отбелязва, че той е бил разпитван лично от топ разузнавача на Украйна Кирило Буданов като е предоставил „много ценни сведения за армейската авиация на противника, комуникационните системи и летищната мрежа“.

Припомняме, че на 23 август бе обявено, че капитан Кузминов се е предал с хеликоптера си на украинските военни (макар самата операция в действителност да е протекла явно по-рано, на 9 август, но дотогава бе държана в тайна). Тогава руските пропагандни канали се опитаха да представят ситуацията с обяснението, че пилотът е загубил ориентация и случайно е кацнал на летището в Полтава. 

ОЩЕ: 500 хил.долара: Руският пилот, който се предаде с хеликоптера си, разказа за възнаграждението си (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа