Напук на договореното: Великобритания въвежда ново правило за уседналост за европейците

17825
Напук на договореното: Великобритания въвежда ново правило за уседналост за европейците
Снимка: iStock/Guliver

Повече от два милиона граждани на ЕС са изправени пред ново предизвикателство пред пребиваването и работата им във Великобритания. Това се случи след решението на вътрешния министър Прити Пател да ги накара да кандидатстват отново, за да останат в страната за постоянно, съобщава вестник "Таймс". Те дори могат да бъдат изправени пред депортация, отбелязва изданието, цитирано от Монитор.

В споразумението за Brexit Лондон се съгласи да позволи на всички граждани на ЕС да останат чрез "статут на уседналост", ако докажат, че са живели непрекъснато във Великобритания в продължение на пет години, или на "временен статут", ако са пребивавали за по-кратко време. Сега обаче Министерството на вътрешните работи постанови, че 2,3 милиона души, които в момента са с "временен статут", ще трябва да подадат повторно заявление за "статут на уседналост" в края на петгодишния период, за който имат право да останат. Всеки, който не подаде молба навреме, ще загуби право на работа, достъп до жилище, обезщетения и може да бъде изведен от страната.

Първият ден от края на Европа

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че иска Европа, която знае как да защитава границите си от мигрантски кризи, и отбеляза,...

Решението накара Независимия орган за наблюдение, създаден по силата на споразумението за излизане на страната от ЕС за защита на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, да даде Министерството на вътрешните работи на съд. В писмо до Върховния съд IMA предупреди, че ходът на Пател е незаконен и e в нарушение на споразумението на правителството с ЕС.

Този ход вероятно ще разпали напрежението със страните от ЕС относно една от най-чувствителните области на сделката за Brexit. IMA съобщава, че е изразила загриженост пред Министерството на вътрешните работи, но не е получил задоволителен отговор. Пред съда бе заявено, че неизпълнението на задълженията на Обединеното кралство означава, че лицата, които имат право да останат във Великобритания съгласно споразумението за оттегляне, могат да го "загубят по недопустим начин". 

"Въпросът е, че онези граждани, които са кандидатствали за временен статут, могат впоследствие да го загубят изцяло, ако по-късно не подадат второ заявление", се посочва в иска за съдебен контрол. "Ако не кандидатстват, вътрешният министър ще ги приеме за незаконно пребиваващи в Обединеното кралство. В резултат на това те ще бъдат изложени на сериозни последици, засягащи правото им на живот, работа и достъп до осигурителната система на Обединеното кралство", се казва още там. Ищецът посочва, че това е несъвместимо със споразумението, което не предвижда загуба на статут при такива обстоятелства.

Говорител на Министерството на вътрешните работи съобщава, че досега 247 010 души са преминали от "временен статут" към "уседнал статут". Той добави, че хората ще могат по-късно да кандидатстват по схемата, "когато има разумни основания да са пропуснали крайния срок". Министерството на вътрешните работи добави, че добросъвестно е изпълнило договореностите на споразумението за оттегляне, но няма да коментира текущи съдебни производства.

Франция заплаши Великобритания със санкции заради риболова

Франция оповести списък със санкции, които може да бъдат наложени на Лондон от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com