Наталия Гаврилица е новият премиер на Молдова

2794
Наталия Гаврилица е новият премиер на Молдова
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Парламентът на Молдова утвърди днес програмата и състава на правителството на Наталия Гаврилица, чиято кандидатура бе издигната от президента Мая Санду.

В подкрепа на правителството гласуваха 61 депутати, обяви след откритото гласуване председателят Игор Гросу. Кабинетът бе подкрепен от управляващата Партия на действието и солидарността, която стои зад президента. Лидерите на Блока на комунистите и социалистите, който има 32 места в парламента, обявиха, че преминават в опозиция и не гласуваха за правителство. То не получи подкрепата и на шестимата депутати от партия „Шор”.

Турция ще си сътрудничи с гагаузите в Молдова

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу прие днес в Анкара управителя на автономния район Гагаузия в Молдова Ирина Вла...

По време на дебатите представителите на опозицията разкритикуваха както състава, така и програмата на кабинета, отбелязвайки, че в нея има много обвинения срещу политическите опоненти, констатации за корупция и нарушения на законите, но почти никъде не се казва как ще бъдат постигнати заложените в нея цели и откъде ще дойдат парите за осъществяването на тези планове.

„Благодаря ви за подробния отчет за това, как управляващата през последните 12 години коалиция от проевропейски партии унищожи страната. Искам да припомня, че и президентът, и премиерът, и много министри тогава бяха в състава на правителствата, сформирани от тази коалиция”, коментира Гаврилица отчета на представителя на Блока на комунистите и социалистите Елена Бондаренко.

Програмата на новото правителство, озаглавена „Добри времена за Молдова”, включва няколко приоритета: реформа в правосъдната система, изчистване на държавните институции от корупционните схеми, привличане на инвестиции, създаване на добре платени работни места, повишаване на пенсиите и социалната подкрепа, както и борба с пандемията. Основен акцент в нея бе поставен върху осъществяването на пакета от антикорупционни мерки, като премиерът обеща „конфискация на натрупаното по корупционен път” и с тези пари да бъдат „ремонтирани училища, приюти, културни домове и пътища”.

Гаврилица обеща да възстанови външното финансиране на страната, да привлече инвестиции, да повиши доходите на населението и да осигури социалната защита на най-уязвимите категории граждани, подкрепа на малкия и среден бизнес, развитие на инфраструктурата в регионите. Правителството ще провежда „активна и достойна външна политика, чиято основна цел ще бъде икономическият интерес на страната”. Като приоритетни области премиерът определи интеграцията в ЕС, както и развитието на отношенията с основните партньори – Румъния, Украйна, САЩ и Русия.

Молдова спира държавните железници, няма пари

От 12 февруари държавните железници на Молдова напълно спират движението на крайградските влакове, след като понесоха огромни месечни з...

Броят на министерствата в новото правителство се увеличиха от 9 на 13 за сметка на разделянето на няколко ведомства. Освен вицепремиер по въпросите на реинтеграцията, отговарящ за урегулирането в Приднестровието, сега ще има вицепремиер, който да наблюдава външните отношения, икономиката и развитието на цифровите технологии.

Гаврилица представи и министрите, голяма част от които са от пропрезидентската партия и служители на апарата на Санду, както и представители на неправителствени организации. Много от тях никога не са работили в правителството, но са „добронамерени и подготвени професионалисти, които за няколко години ще преобразят страната”.

Новото правителство обаче ще трябва да намери допълнителни средства, за да осигури необходимите плащания за населението и обявените реформи на силовите структури. Аурелиу Чокой, който до днес изпълняваше длъжността министър -председател, заяви, че в държавния резервен фонд няма пари. Според него новата структура на правителството ще изисква допълнителни разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа