НАТО и ЕС застават зад Турция

1889
НАТО и ЕС застават зад Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

НАТО, чиято членка е Турция, и Европейският съюз увериха Турция и турския народ в подкрепата си след неуспелия опит за военен преврат, предаде АФП.

Приветствам подкрепата, оказана от турския народ и всички политически партии на демокрацията и на демократично избраното правителство на Турция, написа генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в акаунта си в Туитър.

Турция ще обмисли връщане на смъртното наказание

Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат, пр...

Нощес, докато положението бе все още неясно, той призова за спокойствие и сдържаност. Турция е уважаван съюзник, посочи Столтенберг. Страната е стратегическа крепост на изток за Северноатлантическия съюз с втората по численост армия в алианса след тази на САЩ.

Столтенберг разговаря с новия върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, който го увери, че персоналът на НАТО в Турция е невредим.

От своя страна върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини осъди опита за преврат в Турция и изрази пълната си подкрепа за демократичните институции на страната. ЕС е солидарен с Турция и турския народ, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа