НАТО: Има единодушие за членството на Украйна. Може ли по време на война?

4003
НАТО: Има единодушие за членството на Украйна. Може ли по време на война?
Снимка: Getty Images

Всички съюзници в НАТО (общо 31 държави) "са съгласни Украйна да стане член" на Алианса. Това заяви генералният секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг, след като вчера, на 20 април, направи изненадваща визита в Киев.

Само че той не даде никакви други подробности - кога и как е било постигнато конкретното съгласие, кога има шанс Украйна да влезе в НАТО и възможно ли е това в период на война.

Столтенберг: Зеленски ще участва на срещата на НАТО във Вилнюс

Президентът Володимир Зеленски ще участва в срещата на върха на НАТО, планирана за юли във Вилнюс. Това съобщи генералният секретар на ...

Преди срещата на контактната група по отбраната на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия Столтенберг заяви пред репортери, че след края на войната в Украйна Киев трябва да разполага с "възпиращо средство за предотвратяване на нови нападения", цитиран от Sky News.

Той добави, че сега основният фокус е да се гарантира победата на страната срещу Русия.

В общата си пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски Столтенберг каза, че "полагащото се място на Украйна е в НАТО", но не даде повече конкретика, каквато събеседникът му определено чакаше. Зеленски отвърна, че няма "обективна пречка", която да спре страната му към съюза.

"Точно сега, когато мнозинството от хората в страните членки на НАТО, както и мнозинството от украинците, подкрепят влизането на страната ни в Алианса, е време за съответните решения", допълни той. А важен акцент в думите му беше, че Киев се нуждае от "нещо повече" от сегашните взаимоотношения с НАТО - т.е. от пращането на оръжия за украинската армия.

Украйна иска час по-скоро да влезе в НАТО

Киев няма да бъде доволен, ако на срещата на върха на НАТО "за 130-и път" се потвърди политиката на „отворени врати” и не с...

Столтенберг покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, като заяви, че кандидатурата на Украйна за членство в съюза и солидните гаранции за сигурността на страната ще бъдат сред водещите теми в дневния ред на срещата.

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус отхвърли възможността за скоростно приемане на Украйна в НАТО. "Вратата е отворена, но сега не е моментът да вземаме решение", заяви той късно в четвъртък пред ZDF, като добави, че Украйна е наясно със ситуацията по вземане на решение.

Писториус каза, че решението за присъединяване на страната към Алианса не може да бъде взето само от солидарност, а "първо с хладна глава" и после с "горещо сърце", не обратното.

Възможното членство на Украйна в НАТО или Европейския съюз няма да бъде обсъждано на четвъртата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Южна Германия този петък, добави министърът. Той призова въпросът да се разгледа внимателно и допълни, че Украйна може да бъде приета само след края на войната, започната от Русия.

Моравецки иска НАТО да предостави гаранции за сигурност на Украйна (ВИДЕО)

НАТО трябва да предостави гаранции за сигурност на Украйна на срещата на върха във Вилнюс, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки, п...

НАТО провежда политика на отворени врати, което означава, че всяка страна може да бъде поканена да се присъедини, ако прояви интерес, стига да е в състояние и да желае да спазва принципите на учредителния договор на Алианса.

Въпреки това, съгласно правилата за присъединяване, всяка държава членка може да наложи вето на дадена страна, ако прецени, че тя не отговаря на стандартите, необходими за присъединяване към съюза - както Турция прави с Швеция. Според уебсайта на НАТО тези стандарти включват способността да се демонстрира "функционираща демократична политическа система, основана на пазарна икономика" и "справедливо отношение към малцинствата", както и други детайли, които е по-трудно да се докажат по време на война, анализира CNN.

Членството на Украйна би повдигнало въпроси и относно най-важния аспект на НАТО - гаранцията за сигурност на Алианса. Съгласно член 5 от договора членовете на НАТО приемат предпоставката, че нападението срещу една държава от съюза е нападение срещу всички. Нападнатият народ може да се позове на член 5, като на теория принуди останалите членове на Алианса да му се притекат на помощ. Предвид факта, че в момента Украйна е във война, това вероятно би означавало почти сигурно незабавно позоваване на член 5. А това, от своя страна, би поставило НАТО във война с Русия.

Никоя държава в НАТО не иска това да се случи - някои, защото се страхуват от ескалацията, която би означавала започване на ефективна световна война, а други - защото все още имат определени връзки с Русия.

През декември девет държави от Централна и Източна Европа, членки на НАТО, сигнализираха за подкрепата си за присъединяване на Украйна, докато други досега се въздържат да застанат зад кандидатурата на Киев.

Путин се пази от окупираните украински земи (ВИДЕО)

Русия официално присъедини Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към своята територия с фалшиви референдуми, обаче продължава...

ОЩЕ: Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа