Непотвърдено: Пучдемон няма да обяви независимост

6379
Непотвърдено: Пучдемон няма да обяви независимост
Снимка: Getty Images/Guliver

Слуховете, че премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще обяви предсрочни избори, а не независимост, се засилват. Според един от следящите отблизо ситуацията в автономната испанска провинция блогъри Жозеп Годед Пучдемон ще обяви, че разпуска каталунския парламент и свиква предсрочни избори на 20 декември. Информацията не е потвърдена от нито една официална институция.

Точно свикването на предсрочни избори е една от стъпките, описани в процедурата по активиране на чл. 155 от испанската конституция. С чл. 155 централното испанско правителство може да отнеме автономията на Каталуния. Във всички официални изявления досега обаче, Мадрид уточняваше, че отнемането на автономията няма да е завинаги, а само до провеждането на извънредни местни избори.

Пучдемон: Кризата в Каталуния ще ескалира, ако Испания наложи контрол

Кризата около референдума за независимост ще ескалира, ако Испания изпълни плановете си да наложи своята власт над региона. Това заяви ...

Същевременно испанският вестник El Pais излезе с доста интересна информация – де факто външният министър на непризнатата от никого Южна Осетия Дмитрий Медоев, който е приближен до руския президент Владимир Путин, е бил на посещение в Барселона през тази седмица. El Pais цитира като източник на информацията човек от испанското разузнаване. Според информацията Медоев се е срещнал с каталунски бизнесмени, а целта му е била "засилване на двустранните отношения с Каталуния в хуманитарната и културната сфера".

Южна Осетия декларира независимост от Грузия през 1991 година и на практика е считана за руска територия. Нейната независимост е призната само от Русия, Никарагуа и Венецуела. "Преди 26 години хората в Южна Осетия предприе същите решителни политически стъпки по пътя към създаване на собствена държава", казал Медоев. El Pais твърди, че преди да дойде в Барселона, той е бил в италианските провинции Ломбардия и Венето, които на 22 октомври гласуваха електронно с "да" на референдум дали искат по-голяма автономия от Рим, главно във финансово естество.

Също днес, 26 октомври, El Pais съобщи, че е имало хакерска атака срещу сайта им – с претоварване на сървърите. През миналата седмица "Анонимните" съобщиха, че започват кампания в защита на независимостта на Каталуния.

Междувременно стана ясно, че Пучдемон е отложил планувано първоначално изказване по въпроса с независимостта на Каталуния.

Каталунският вицепремиер: Испания ни принуди да обявим независимост

Испания ни остави само една възможност - да обявим нова република. Това заяви вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, цитиран от Ass...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа