Няма пострадали или изчезнали българи в Брюксел

1669
Няма пострадали или изчезнали българи в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма данни за пострадали българи при атентатите в Брюксел, няма и такива, които да се издирват от техните близки. Това потвърди рано сутринта днес (23 март) говорителят на Външно министерство Бетина Жотева. Засега още няма официална статистика на жертвите и ранените - последните данни са за поне 30 жертви и около 250 ранени.

За огромно щастие вчера (22 март) редовният полет от София до Брюксел, който по принцип каца в 8:00 часа сутринта на летище „Завентем”, от известно време не се изпълнява. Иначе пасажерите от София щяха да са точно в зоната на атентата, посочи Жотева.

Предстои извънреден Европейски съвет заради ужаса в Брюксел

Холандия, която сега председателства ЕС, ще свика по искане на Белгия Съвета на ЕС на равнище министри на 24 март, за да бъде обсъден в...

От няколко години насам в Брюксел нещата се променят сериозно. Почти до центъра на белгийската столица е пълно с чужденци, има много жени, загърнати в бурки и аз съм била свидетел колко гневно реагират на нас, които не сме забулени. Мисля, че през 2006-2007 година белгийската преса обяви, че най-популярното име сред новородените е Ахмед, разказа говорителят на МВнР пред Нова телевизия. През миналата година белгийските медии писаха и за мароканец, който цял живот не работи нищо и е издържан от социалната система на Белгия, а сега е пенсионер. Това предизвиква много гняв сред белгийците, защото тези хора не работят, добави Жотева.

Има тенденция да расте популярността на националистическите партии и в Белгия, призна още говорителят на МВнР.

Българската гледна точка

По принцип навсякъде, където има засилено присъствие на граждани има и засилено полицейско присъствие, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той предупреди, че всички по-засилени мерки за сигурност ще донесат дискомфорт на обикновените хора.

Белгийският крал: Ще отговорим с твърдост и достойнство

Белгийският крал Филип направи телевизионно изявление след трите експлозии в Брюксел, при които 34 души загинаха, а 230 бяха ранени, пр...

Костов повтори думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че няма конкретна заплаха за България. Главният секретар на МВР увери, че има достатъчно кадри в ДАТО, знаещи арабски език, за да се следят комуникации на потенциални терористи. Костов потвърди и, че на снощното учение в метрото е разиграна симулация със самоубийствен бомбен атентат на метростанция „Константин Величков”. Уверявам ви, че всички конкретни заплахи се проверяват по една и съща процедура, добави той на въпрос дали има кучета за проверка за експлозиви, когато не говорим за „големи” държавни мъже и жени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com