Нормандската четворка: Режимът на прекратяване на огъня се спазва

27380
Нормандската четворка: Режимът на прекратяване на огъня се спазва
Снимка: Gettyimages

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна обсъдиха в телефонен разговор текущата ситуация в Украйна и констатираха, че режимът на прекратяване на огъня се спазва, се съобщава в разпространено днес комюнике от Елисейския дворец.

„Държавните глави разгледаха ефективността на примирието и констатираха, че независимо от редица локални инцидента, режимът на прекратяване на огъня се спазва", се казва в съобщението, цитирано от РИА „Новости".

ЕС приема Минските договорености с предпазлив оптимизъм

Европейският съюз приема резултатите от преговорите в Минск "с предпазлив оптимизъм" и обещава да съдейства за изпълнението им "чрез пр...

Представителите на Нормандската четворка са постигнали общо съгласие по отношение на това, че трябва да се изпълнят и последните точки от пакета с мерки, приет по време на преговорите на 12 февруари в Минск.

Припомняме, че Споразумението за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските опълченци влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Заповедта за спиране на огъня от украинска страна беше дадена от президента Петро Порошенко. На заседанието на Генералния щаб, облеченият във военна униформа Порошенко изрази опасения, че бунтовниците ще използват напрегнатата ситуация около Дебалцево, за да провалят примирието. За това публично предупредих всички участници в нормандския процес, каза Порошенко: Целият свят е затаил дъх и напрегнато очаква утрото.Тези, които искат да провалят мирния процес в самото му начало, са предупредени за последствията. Аз съзнателно няма да говоря сега какво ще направи Украйна в случай, че мирният процес бъде провален. Ще кажа само: ако получим удар по едната буза, няма да подлагаме другата. И нека Господ да ме прости".

След полунощ артилерийският и ракетен обстрел в Донецк е спрял внезапно и прекратяването на огъня в Източна Украйна изглежда се спазва. Двама души са загинали след прекратяването на огъня в Донбас, съобщи губернаторът на Луганска област Генадий Москал. Възрастна двойка е загинала след като снаряд попаднал в дома им минути след началото на примирието.

В същото време от украинската армия съобщиха, че като цяло прекратяването на огъня се спазва. Атаките на сепаратистите са спорадични и изолирани,уточняват от Киев.

Декларацията от Минск предвижда извеждането на всички чуждестранни войски от Украйна

Документът, за който се споразумяха лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция във Минск, предвижда всички въоръжени формирования и...

От самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че обкръжените украински военни в Дебалцево са открили артилерийски и минометен огън. От украинска страна съобщиха, че представители на Специалната мониторингова комисия на ОССЕ са поканени незабавно да заминат за Дебалцево, за да се убедят, че прекратяването на огъня се спазва и от двете страни.

Документът предвижда изтеглянето на „всички тежки оръжия на двете страни", за да се установи буферна зона широка от 50 до 140 километра. Изтеглянето им трябва да започне максимум два дни след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни. Текстът предвижда също изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа е заложено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април. Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта. Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт.

Отговорността за контрола на границата принадлежи изцяло на украинските сили в „цялата зона на конфликт" след организирането на местни избори.

Текстът предвижда и нова украинска конституция до края на 2015 г. при децентрализиране на районите на Донецк и Луганск след споразумение с представителите на тези зони.

Меркел и Оланд потвърдиха, че ще отидат в Минск на преговорите за мир в Украйна*

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел ще отидат в Минск, за да направят всичко възможно за постиган...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа