Нова позиция от Ирландия: Английският остава официален за ЕС след Brexit

2447
Нова позиция от Ирландия: Английският остава официален за ЕС след Brexit
Снимка: iStock/Guliver

Английският език ще продължи да бъде официален език на Европейския съюз, след като Великобритания напусне Блока, според председателството на Европейската комисия в Ирландия. Позицията е в отговор на твърдението, че след като Лондон излезе от ЕС английският вече няма да един от официалните езици на Общността, пише EurActiv.

Вчера евродепутатът и председател на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент Данута Хюбнер заяви, че английският език ще престане да бъде официален език на ЕС след излизането на Великобритания или т.нар. Brexit. Хюбнер обясни обаче, че член 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958 г. Според него всяка държава членка има право да заяви само един език като официален за ЕС. "Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта - само малтийския език", допълни тя.

Френски политици настояват английският език да не е основен работен в ЕС

Време е да се сложи край на доминирането на английския език като работен в Европейския съюз, след като Великобритания реши да напусне О...

В официална позиция от днес обаче Ирландското представителство на ЕК опровергава това твърдение. Според него решението ще бъде взето от Съвета на министрите на ЕС, които трябва да гласуват единодушно за промени в езиковия режим на европейските институции.

От Дъблин цитират също член 342 от Договора за функциониране на Европейския съюз, но обръщат внимание, че правилата, касаещи езиците на институциите на Съюза трябва да се решават от Съвета, който действа единодушно.

Великобритания не е единствената страна, в която официален език е английският. Както в Ирландия, така и в Малта той е официален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа