Всъщност без Великобритания английският може да не е официален в ЕС

1461
Всъщност без Великобритания английският може да не е официален в ЕС
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ще се наложи промяна на европейските закони относно английския като официален език в ЕС след излизането на Великобритания. Това отправи като предупреждение Данута Хюбнер, председателна Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент (ЕП). 

"Английският е един от официалните езици, защото е декралиран като такъв от Обединеното кралство. Също така той е работен и дори доминиращ език за европейските институции", посочи тя пред БНР. 

Словакия: Великобритания трябва официално да задейства процеса на напускане на ЕС

Великобритания трябва официално да задейства процеса на напускане на Европейския съюз, за да може правната ситуация да съответства на п...

Хюбнер обясни обаче, че Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958 г. Според него всяка държава членка има право да заяви само един език като официален за ЕС.

"Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта - само малтийския език. Следователно нямаме ли Великобритания, няма да имаме и английския език", допълни председателят на Комисията по конституционни въпроси в ЕП.

Европейският парламент има решаващ глас за одобрението на условията по британското напускане, както и за евентуална бъдеща сделка за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. 

Депутатите от ЕП искат постоянен достъп до информация от бъдещите преговори с Великобритания за нейното излизане, допълни Хюбнер.

Полша иска втори референдум във Великобритания

Полша би искала Великобритания да проведе втори референдум за членството си в ЕС, заяви лидерът на управляващата партия Ярослав Качинск...

В четвъртък, 23 юни, близо 52% от британците гласуваха за напускане на Европейския съюз. Смяташе, че въпреки липсата на Великобритания английският език ще остане официален в ЕС, защото се говори в Малта и Ирландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа