Новак: Русия е готова за "Турски поток", ако ЕС и Турция искат

3555
Новак: Русия е готова за "Турски поток", ако ЕС и Турция искат
Снимка: Getty Images

Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА "Новости".

"На дневен рев, мисля, възможен е и "Турски поток". Знам, че и Европейската комисия, и министрите на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна ние сме готови да осъществим този проект, ако нашите европейски и турски партньори проявят интерес", каза той в интервю за телевизия "Вести".

Турция ударно задейства проекта ТАНАП след спирането на "Турски поток"

Турция и Азербайджан се договориха да завършат по-рано проекта за Трансанатолийския газопровод (ТАНАП), по който азерски газ ще тече ...

Русия се отказа от газовия проект "Турски поток" в началото на декември 2015 г., след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 в небето на Сирия, припомня БГНЕС. Този акт на Анкара предизвика най-дълбоката криза в руско-турските отношения от десетилетия насам.

Москва въведе санкции, които засегнаха вноса на турски стоки за Русия, строителната дейност на турските компании и туристическите посещения на руснаци в Турция. Впоследствие Русия обяви и замразяването на проекта "Турски поток". Това е единият от двата големи съвместни енергийни проекта на Анкара и Москва. Другият е ядрената централа "Аккую", работата по която продължава.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви в Анкара идеята за "Турски поток". Този газопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. трябваше да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Той замени минаващия през България "Южен поток" със същия капацитет.

Тези дни стана окончателно ясно, че за Кремъл проектът "Южен поток" не е на дневен ред. Москва опроверга слуховете в български медии, че е възможно неговото възобновяване.

Спрян е проектът за строителството на "Турски поток"

Проектът за строителството на газопровода „Турски поток“ е прекратен. Това съобщи за ТАСС министърът на енергетиката на Рус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа