Новият военен министър на Германия е имал връзка с бившата жена на Герхард Шрьодер

3162
Новият военен министър на Германия е имал връзка с бившата жена на Герхард Шрьодер
Снимка: Getty Images

Интересна информация около личния живот на новия германски министър на отбраната Борис Писториус се появи в публичното пространство. Оказа се, че 62-годишният член на Социалдемократите е имал връзка с бившата съпруга на близкия до Путин някогашен канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Това стана известно още през октомври 2016 г., пише „Дойче Веле“, но сега беше припомнено в контекста на военната помощ на Берлин за Украйна.

Германският министър на отбраната подаде оставка след гаф за Украйна (ВИДЕО)

Кристине Ламбрехт подаде оставка като министър на отбраната на Германия този понеделник. Този неѝн ход идва, след като още в петък мин...

Писториус започва кариерата си като търговец на едро, след което учи право в Оснабрюк и Мюнстер, преди да влезе в политиката. Той е вдовец и има две деца. Имал е връзка с Дорис Шрьодер-Кьопф, която преди бе съпруга на бившия канцлер Герхард Шрьодер. От 2016 г. насам обаче двойката е разделена.

Шрьодер си навлече остри критики в Германия и в чужбина заради близките си връзки с руския президент Владимир Путин. Миналата година германското правителство го лиши от офис и персонал, след като бившият канцлер защити Москва и дългогодишните си отношения с нея въпреки войната в Украйна. Малко по-късно той официално оттегли кандидатурата си за член на борда на директорите на „Газпром“. През август 2022 г. Шрьодер заяви, че няма да се дистанцира от Путин, и добави, че Русия искала да реши конфликта с преговори.

Сега не само връзката на Писториус с бившата съпруга на някогашния канцлер се взема под внимание, но и факта, че Борис Писториус беше член на групата за приятелство между Германия и Русия в горната камара на парламента, преди тя да бъде разпусната през април.

Той обаче ясно осъди "бруталните атаки" на Русия срещу Украйна. През май Писториус заяви, че руските симпатизанти не трябва да възхваляват войната по германските улици. "Недопустимо е, когато краят на Втората световна война, победата на съюзниците и освобождението на Европа се свързват с незаконната агресивна война срещу Украйна", каза той, цитиран от "Ройтерс".

Герхард Шрьодер съди Бундестага, който му отне привилегиите заради Путин

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си в опит да възстанови специалните си привилегии,...

Роденият през 1960 г. Писториус е министър на вътрешните работи на Долна Саксония от 2013 г. насам. От 2017 г. е член на парламента на провинция Хановер, а от 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк. Член е на Германската социалдемократическа партия. От известно време се говореше, че Писториус има политически амбиции на федерално ниво. През 2019 г. той се кандидатира за федерален председател на СДП срещу Олаф Шолц. През 2017 г. е в кабинета в сянка на тогавашния кандидат за канцлер Мартин Шулц и отговаря за вътрешната сигурност.

Сега министърът зае мястото на подалата оставка Кристине Ламбрехт. Тя си тръгна след гаф в новогодишно видео от Берлин, свързан с Украйна - припомнете си тук.

Герхард Шрьодер официално отказа да влезе в борда на директорите на "Газпром"

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер официално е оттеглил съгласието си да се кандидатира за член на борда на директорит...

Писториус поема поста в ключов момент, наблюдавайки модернизацията на въоръжените сили на Германия, като на негово разположение е специален фонд от 100 млрд. евро, който беше набързо договорен след нахлуването на Русия в Украйна.

След десетилетия на недостатъчни инвестиции в центъра на вниманието е германското оборудване, включително пехотните танкове Puma, които бяха извадени от строя, след като бяха открити проблеми при военно учение. Канцлерът Олаф Шолц сигнализира за промяна в политиката, като обеща да увеличи разходите за отбрана до повече от 2% от БВП на страната. Борис Писториус е изправен и пред решение дали да прати танкове "Леопард" на Украйна.

ОЩЕ: Дуда: Полша ще даде на Украйна 14 танка Leopard

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа